Tour de France: Ewan verslaat Groenewegen in Toulouse

Caleb Ewan heeft de elfde etappe in de Tour de France gewonnen. Hij versloeg Dylan Groenewegen nipt.

Ewan
  • Afbeelding van Caleb Ewan Caleb Ewan
  • Afbeelding van Dylan Groenewegen Dylan Groenewegen

Na de rustdag kregen de renners de tijd om er weer in te komen, want het beloofde een etappe voor de sprinters te worden. Een viertal zou zich laten zien in de vlucht van de dag, namelijk Lilian Calmejane (Team Total Direct Energie), Aimé De Gendt (Wanty), Stephane Rosetto en Anthony Perez (beiden Cofidis). Zij werden echter telkens onder controle gehouden, mede door het vele werk van Tony Martin op kop van het peloton. 

Op zo'n dertig kilometer van de meet werd dat peloton opgeschrikt door een crash, waarbij onder anderen Giulio Ciccone, Giacomo Nizzolo en Sebastian Langeveld betrokken waren. Grootste slachtoffer was echter Niki Terpstra, die moest opgeven met ogenschijnlijk een gehavende sleutelbeen. Daarnaast raakten ook Nairo Quintana en Richie Porte op achterstand, maar zij wisten gemakkelijk terug te keren. 

De vier vluchters reden ondertussen nog voorop. De Gendt bleek de beste van de vier, want de Belg reed op tien kilometer van de meet weg van zijn kompanen. De Gendt breidde zijn voorsprong op het peloton vervolgens uit en met nog zeven kilometer te gaan had hij een voorsprong van ruim een halve minuut. Zijn tocht naar eeuwige roem werd echter tenietgedaan op een klein stukje vals plat omhoog. 

George Bennett leidde daar het peloton en op kop van de groep was het enkel Jumbo-Visma dat de klok sloeg. Vervolgens was het de beurt aan Wout van Aert. Jumbo-Visma leek alles goed voor elkaar te hebben, maar Grøndahl Jansen kon het tempo niet aan en moest afgeven. Daardoor moest Mike Teunissen het dusdanig lang volhouden dat Groenewegen net iets te vroeg op kop kwam. Ewan kon daar optimaal van profiteren en wist Groenewegen nipt te verslaan. Cees Bol eindigde als achtste.