Tour vandaag: de sprinters zijn weer aan zet

Na een weekend met twee schitterende heuveletappes is vandaag het woord weer aan de sprinters. Scoort Dylan Groenewegen vandaag zijn tweede etappezege van deze Tour?

Tour
  • Afbeelding van Dylan Groenewegen Dylan Groenewegen

Geschiedenis

Het peloton trekt steeds zuidelijker, want het duurt niet lang meer voordat er geklommen gaat worden in de Pyreneeën. De start van de tiende etappe is in Saint-Flour, dat in het verleden al vaker dienst heeft gedaan als start – of finishplaats in de Tour de France. De laatste keer dat er werd gefinisht in Saint-Flour was dat na een gedenkwaardige Touretappe. Luis Léon Sánchez toonde die dag nog maar eens aan een echte rittenkaper te zijn, waardoor hij de Tour de France van het toenmalige Rabobank wist te redden. Het was ook de etappe waar Juan Antonio Flecha en Johnny Hoogerland van de weg werden gemaaid door een jurywagen. Hopelijk verloopt de etappe van dit jaar met minder incidenten.

Albi is eveneens bekend met de Tour de France. De laatste aankomst in de stad was in 2013, toen ging Peter Sagan er met de zege vandoor. Ook onder anderen Cadel Evans (tijdrit), Salvatore Commesso, Bjarne Riis, Gerrie Knetemann en Eddy Merckx wonnen in Albi. Bijna al die ritten eindigden hetzelfde: een kat-en-muis-spel tussen aanvallers en sprinters. Dat zal vandaag waarschijnlijk niet anders zijn. Een avonturier die je dan eventueel vooraan kunt verwachten is Lilian Calmejane, want de Fransman van Team Total Direct Energie rijdt naar zijn geboortestad.

Streek

Tijdens de start bivakkeert het peloton nog steeds in de regio Auvergne, in het midden van het Centraal Massief. Saint-Flour is een middeleeuwse stad die op te delen is in twee stukken. De ene helft ligt hoger gelegen op een vulkanisch plateau, terwijl de andere helft lager ligt aan de oever van de rivier Ander. Saint-Flour wordt al eeuwenlang bewoond, want in het verleden zijn er in de buurt sporen gevonden die leidden naar de prehistorie. Het middeleeuwse karakter is behouden gebleven in de stad, zo kun je rondom de stad de overblijfselen van de stadsmuur aanschouwen. Het departement Cantal staat bekend om de kazen die er worden geproduceerd, bijvoorbeeld de Cantal en Bleu d’Auvergne.

De karavaan trekt zuidelijker en verlaat de regio Auvergne om richting Albi te fietsen. Albi ligt in de regio Occitanie, bekend van de rittenkoers de Route d’Occitanie, in het verleden ook wel de Route du Sud. Ook finishplaats Albi ligt aan een rivier, namelijk aan de Tarn. De ligging en binnenstad zullen voor prachtige plaatjes zorgen, want Albi is opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst. De absolute trekpleister van Albi is de Saint-Cecilekathedraal. De kathedraal is een van de grootste bakstenen gebouwen van Europa.

Parkoers

Christian Prudhomme laat ruimte voor twijfel als hij de tiende etappe duidt: “Wie zal deze rit winnen? Een sprinter of een aanvaller? De vraag verdient het om te worden beantwoord. Wat de uitkomst ook zal zijn: de renners zullen het grootste gedeelte van de dag op een hoogte van duizend meter rijden. Dat maakt het moeilijk om potentiële vluchters te controleren.”

Met 220 kilometer voor boeg is het bovendien een lange etappe. Van begin af aan gaat het wederom op en af en volgen drie klimmetjes zich in hoog tempo op. Na zo’n 75 kilometer neemt het peloton een duik naar beneden, waardoor de koers verder gaat op lagere hoogte. De laatste gecategoriseerde beklimming ligt op 55 kilometer van de meet en vanaf dan gaat het in een golvende en dalende lijn richting de finish. Het is geen makkelijke etappe, maar waarschijnlijk zijn er te veel ploegen die het tot een sprint willen laten komen.

Favorieten

Zoals we al aangaven, waarschijnlijk zijn er te veel ploegen die baat hebben bij een sprint. De kans dat een groep vluchters wegblijft lijkt ons niet groot, vandaar dat we voor snelle mannen gaan. Niet geheel zonder chauvinisme zetten we Dylan Groenewegen natuurlijk bovenaan, al is het wel zo dat hij zeer moeilijk te kloppen is wanneer hij de ruimte krijgt om zijn sprint te rijden.

***** Dylan Groenewegen

**** Caleb Ewan, Elia Viviani

*** Peter Sagan

** Alexander Kristoff

* Sonny Colbrelli