Thomas De Gendt rondt huzarenstukje af en wint achtste etappe Tour de France, Alaphilippe weer in het geel

Thomas De Gendt heeft de lastige achtste etappe in de Tour de France gewonnen. De Belg was de hele dag in de aanval en hield zijn medevluchters én Julian Alaphilippe achter zich. Laatstgenoemde heroverde wel de gele trui.

De Gendt
  • Afbeelding van Julian Alaphilippe Julian Alaphilippe
  • Afbeelding van Thomas De Gendt Thomas De Gendt

Het peloton had op deze achtste dag van de Ronde van Frankrijk een pittige etappe voor de boeg. Tussen Mâcon en Saint-Étienne lagen tweehonderd heuvelachtige kilometers, in totaal goed voor een kleine vierduizend hoogtemeters.

Vier renners hadden wel zin in avontuur. Niki Terpstra, Ben King en Thomas De Gendt kozen voor de aanval. Mads Würtz Schmidt zat in eerste instantie ook mee, maar miste net de beslissende slag. In plaats daarvan schoof Alessandro De Marchi mee naar de kopgroep. De Gendt was uiteraard op zoek naar bergpunten, die in overvloed te verdienen vielen, om de bolletjestrui binnen de Lotto-Soudal-formatie te houden.

De voorsprong van de kopgroep liep snel op tot ongeveer vijf minuten. In het peloton zetten Team Sunweb en Bora-Hansgrohe zich op kop. Zowel Michael Matthews (Sunweb) als Peter Sagan (Bora) hadden deze etappe aangekruist als een mogelijkheid op etappewinst. Bora-renner Marcus Burghardt reed kilometers lang op kop en hield het verschil met de kopgroep stabiel.

Thomas De Gendt sprokkelt bergpunten

Op de eerste klim van de dag, de Col de la Croix Montmain, pakte Thomas De Gendt de volle buit aan bergpunten. Ook op de volgende berg was het De Gendt die als eerste over de top kwam. Het peloton liep ondertussen alweer wat in op de kopgroep. Toch hielden de vier mannen op kop knap stand. Op de Côte de la Croix de Part op zo’n zeventig kilometer van het einde versnelde De Gendt flink. De voorsprong van hem en zijn medevluchters liep weer op. Niki Terpstra en Ben King konden de demarrage van De Gendt echter niet volgen. Hierdoor bleven alleen de Belg en De Marchi over in de tête de la course.

In het peloton namen Astana en Team INEOS het beulswerk van Burghardt dankbaar over. Hierdoor slonk de voorsprong van de koplopers weer. Voor de meeste sprinters werd het echter teveel. Caleb Ewan loste al snel en ook Peter Sagan leek het al moeilijk te krijgen. EF Education First gooide er nog een schepje bovenop. Steven Kruijswijk moest zelfs even lossen, maar Wout van Aert bracht hem netjes terug in het peloton.  

In de aanloop naar de laatste klim van de dag nam de nervositeit in het peloton toe. In het dorpje Sorbiers gleden Michael Woods en een man of vier van Team INEOS weg. Geraint Thomas lag er ook bij en dus was het alle hens aan dek bij de Britse formatie. In rap tempo reed Wout Poels zijn kopman terug naar het peloton. In de kopgroep was het Thomas De Gendt die er nog een snok aan gaf om ook de laatste twee bergpuntjes mee te pakken. Zijn voorsprong was echter nog maar vijftig seconden. 

Julian Alaphilippe op jacht naar geel

En die voorsprong werd nog kleiner toen Julian Alaphilippe demarreerde uit het peloton. Thibaut Pinot reageerde meteen. Ze reden zo’n tien seconden weg van de grote groep. Wonder boven wonder kwamen de twee Fransen geen seconde dichter bij De Gendt. Zelfs op het laatste puistje op twee kilometer van de aankomst bleef de Belgische meesteraanvaller nog vooruit. In de afdaling kon De Gendt zijn huzarenstukje vervolgens met glans afronden. Voor de tweede keer deze Tour was het dus België boven. Ciccone kon niet voorkomen dat Alaphilippe zijn gele trui weer heroverde.