Tour: Groenewegen verslaat Ewan in zevende rit

Dylan Groenewegen heeft de zevende rit in de Tour de France gewonnen. Hij versloeg Caleb Ewan en Peter Sagan.

Groenewegen
  • Afbeelding van Peter Sagan Peter Sagan
  • Afbeelding van Caleb Ewan Caleb Ewan
  • Afbeelding van Dylan Groenewegen Dylan Groenewegen

Het beloofde een lange dag te worden in de Tour de France. En dat werd het ook. Al vroeg in de race zouden er twee Franse renners de vroege vlucht vormen. Geen onbekenden, want Stephane Rosetto (Cofidis) en Yoann Offredo (Wanty) zaten al vaker in de vlucht van de dag. Het tweetal kreeg nooit een hele grote voorsprong, waardoor hun poging er op zo'n tien kilometer van de streep er definitief op zat. 

In het peloton gebeurde lange tijd weinig. Na de tussensprint, die Sonny Colbrelli won voor Peter Sagan, werd er even doorgetrokken door onder meer Total Direct Energie. Daardoor kwamen Wout van Aert, Dan Martin en Nairo Quintana op achterstand, maar het peloton viel vervolgens stil en de achterblijvers konden dan ook zonder noemenswaardige inspanning terugkeren. 

Onder meer Van Aert deed in volle finale een zeer lange aflossing. Grøndahl Jansen nam vervolgens over van de Belg. Ook de Noor deed een lange aflossing, maar kwam voor het mooie net iets te vroeg. Vervolgens nam Bora-Hansgrohe de kop van het peloton over. Groenewegen was op vijfhonderd meter zijn goede positie even kwijt. Daardoor moest hij vroeg aangaan. Het draaide uiteindelijk uit op een tweestrijd tussen de Amsterdammer en Ewan. De Nederlander was net iets sterker dan de sprinter van Lotto Soudal.