Tour: Teuns zegeviert op Planche des Belles Filles, Ciccone pakt geel

Dylan Teuns heeft de etappe naar Planche des Belles Filles gewonnen. De Belg won vanuit de vroege vlucht. Nummer twee Giulio Ciccone grijpt de gele trui.

Teuns
  • Afbeelding van Dylan Teuns Dylan Teuns
  • Afbeelding van Giulio Ciccone Giulio Ciccone

Het lag in de lijn der verwachting dat er flink gestreden zou worden om de vlucht van de dag. Een omvangrijke groep zou zich dan ook afscheiden van het peloton. De namen: Thomas De Gendt, bollentruidrager Tim Wellens, Xandro Meurisse, Andrea Pasqualon, Nils Politt, André Greipel, Giulio Ciccone, Julien Bernard, Dylan Teuns, Benoît Cosnefroy, Serge Pauwels, Nikias Arndt, Fabien Grellier en Natnael Berhane. 

In het peloton nam Deceuninck-Quick Step de honneurs waar, maar de Belgische formatie gaf de kopgroep meer dan acht minuten voorsprong. Dat was te veel voor Movistar, waardoor de ploeg van Mikel Landa en Nairo Quintana ging werken in het peloton. Daardoor nam de voorsprong snel af. Met nog 25 kilometer te gaan had De Gendt, die inmiddels was ontsnapt, een voorsprong van ruim vijf minuten.

Op de loodzware voorlaatste klim werd De Gendt bijgehaald en kwamen Teuns, Ciccone, Wellens en Meurisse als besten naar voren uit de kopgroep. Ondertussen lag het tempo, mede door het werk van Alejandro Valverde, zeer hoog. Aan de voet van La Planche des Belles Filles hadden de vier overgebleven koplopers nog een voorgift van zo'n vier minuten op het peloton. Op vier kilometer van de top moesten Wellens en Meurisse ook de rol lossen vooraan.

Op een gegeven moment nam Team Ineos de kop over in de groep van favorieten, waar Warren Barguil de debatten opende. Niet veel later ging ook Mikel Landa ten aanval. De Spanjaard had de grote plaat erop en sloeg direct een mooi gat, maar achter hem ging Groupama-FDJ rijden om Landa's aanval te beteugelen. Dat lukte. Onder de klassementsmannen bleef het vervolgens relatief rustig, tot het absolute einde. Steven Kruijswijk verloor de nodige tijd, maar de grootste verliezer was Romain Bardet. 

De strijd om de dagzege zou gaan tussen Teuns en Ciccone. Op de steilste stukken was de Belg net iets beter dan Ciccone. De Italiaan van Trek-Segafredo kreeg een doekje voor het bloeden, want hij kreeg de geletrui omgehangen.