Tour de France: Sagan zegeviert in Colmar

Peter Sagan heeft de vijfde etappe in de Tour de France gewonnen. Hij won de sprint van een uitgedunde groep.

Sagan
  • Afbeelding van Peter Sagan Peter Sagan

Al vroeg in de etappe ontstond er een kopgroep van vier renners. Daarbij was de meest opvallende naam die van Tim Wellens, die de bollentrui draagt en vandaag wederom de nodige punten sprokkelde. De Belg kreeg Simon Clarke, Mads Würtz Schmidt en Toms Skujins met zich mee. Het kwartet vooraan kreeg slechts een maximale voorsprong van twee minuten, omdat Bora-Hansgrohe en Team Sunweb de gehele etappe controleerden. 

Op zo'n 45 kilometer van de meet gaf Bora-Hansgrohe in dienst van Peter Sagan nog wat extra gas, waardoor er kleine scheurtjes ontstonden in het peloton. Op de voorlaatste klim moest Würtz Schmidt als eerste lossen vooraan. Niet veel later moesten ook Wellens en Clarke Skujins laten gaan. De Let had met nog dertig kilometer voor de boeg een voorsprong van ruim vijftig seconden. 

Op de Côte des Cinq Chateaux zat ook de onderneming van Skujins er echter op. Hij werd voorbijgeraasd door het peloton, waar Wilco Kelderman vrijwel de gehele beklimming op kop reed in dienst van Matthews. Een storm kwam er niet, want zowel bergop als in de afdaling werd er geen poging gedaan om weg te rijden van het overgebleven peloton. Op het vlakke deed Rui Costa wel een poging om ploegen als Team Sunweb en Bora-Hansgrohe te verrassen. 

De Portugees deed een hele knappe aanval tegen de jagende groep, maar kon zijn inspanning haast logischerwijs niet volhouden tot de streep. Het zou dus uitdraaien op een sprint met een uitgedunde groep. Daarin was Sagan de beste. Hij bleef een sterk sprintende Wout van Aert en Matteo Trentin voor. Matthews kwam niet in het stuk voor.