Tour vandaag: een heuvelrit die alle kanten op kan

De eerste beklimmingen van de Vogezen doemen op. De rit naar Colmar is gemaakt voor aanvallers zoals Greg Van Avermaet en Thomas De Gendt.

Tour
  • Afbeelding van Greg Van Avermaet Greg Van Avermaet
  • Afbeelding van Thomas De Gendt Thomas De Gendt

Startplaats Saint-Dié-des-Vosges is nieuw in de Tour de France. De enige connectie tussen wielrennen en de stad bestaat uit een aankomst in de Circuit de Lorraine, waar Thomas De Gendt zijn metgezellen Julien Simon en Pierre Rolland in 2011 in de derde rit wist te verslaan. Dat jaar was het in het oosten van Frankrijk gelegen stadje de finishplaats. Het bewijst dat de Vogezen de Belgische aanvaller pur sang moeten liggen. En laat er nou net vandaag dus een echte Thomas De Gendt-etappe zijn uitgetekend.

Colmar is bekender bij het Tour de France-publiek. De stad ligt aan de voet van de Vogezen en is mede daardoor zeer geschikt als aankomstplaats. De laatste keer dat de Tourorganisatie Colmar aandeed was in 2009. Die dag was het onvervalst hondenweer en kende Bahrain-Merida-coureur Heinrich Haussler zijn moment of fame. Met een indrukwekkende solo verwees hij Amets Txurruka en Brice Feillu naar de tweede en derde plaats. Hoewel de etappe toentertijd ruim dertig kilometer langer was, is de rit qua moeilijkheidsgraad wel enigszins vergelijkbaar.

Streek

Saint-Dié-des-Vosges, ook vaak simpelweg Saint-Dié genoemd, ligt in de Meurthe-vallei, dat dus deel uitmaakt van de Vogezen. In Saint-Dié wordt sinds 1990 het jaarlijkse Internationale Geografie Festival gehouden. De stad presenteert zich dan ook als de hoofdstad van de mondiale geografie. De bekendste sporter die zijn wieg had staan in Saint-Dié is voetballer Kalidou Koulibaly, die momenteel uitkomt voor Napoli.

Colmar is de op twee na grootste stad van de streek Elzas. Colmar heeft een lang verleden met veroverd worden. Zo werd het veroverd door het Zweedse leger en met de Vrede van Nijmegen (1678) werd besloten dat Colmar bij Frankrijk zou horen. Na de Frans-Duitse oorlog werd Colmar echter weer Duits en na de Eerste Wereldoorlog weer Frans. Vervolgens annexeerden de Duitsers Colmar ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Dat duurde de gehele vijf jaar, want Colmar werd als laatste Franse stad bevrijd door de geallieerden. Een van de absolute bezienswaardigheden is het museum gewijd aan Frédéric-Auguste Bartholdi, geboren in Colmar en ontwerper van onder meer het Vrijheidsbeeld.

Parkoers

De etappe van 175 kilometer biedt gegarandeerd spektakel. Het is een echte overgangsetappe. Voor de sprinters is het te zwaar, terwijl de klassementsmannen hun kruid hoogstwaarschijnlijk nog niet willen verschieten. De top van de laatste beklimming, de Côte des Cinq Chateaux, ligt op ruim vijftien kilometer van de meet, waardoor klassementsrenners op achterstand nog de tijd hebben om geleden schade goed te maken.

Heinrich Haussler zegeviert in Colmar

Met vijf beklimmingen op de route lijkt het een klassieke etappe voor sterke aanvallers, zoals ook Christian Prudhomme voorspelt. Dus voor renners als Lilian Calmejane, Thomas De Gendt en Greg Van Avermaet. Of wie weet kan Heinrich Haussler zijn huzarenstukje van 2009 herhalen, al lijkt dat niet heel waarschijnlijk. Hoe dan ook belooft het een enerverend schouwspel te worden.

Favorieten

Het eerste uur gaat waarschijnlijk een interessant schouwspel worden waarin de aanvallers alles op alles zetten om in de vroege vlucht te raken. Dat zullen dan renners zijn als Tim Wellens, Greg Van Avermaet, Alexey Lutsenko, Maximilian Schachmann en natuurlijk Thomas De Gendt

Tegelijkertijd zullen bepaalde ploegen hopen dat ze het tot een sprint met een select groepje kunnen laten komen. Denk aan Mitchelton-Scott en Team Sunweb, die met Matteo Trentin en Michael Matthews snelle mannen in de gelederen hebben met bovendien de nodige klimcapaciteiten. In dat geval is natuurlijk ook Peter Sagan een van de favorieten, maar Bora-Hansgrohe kan op meer paarden wedden. Hoe dan ook wordt het spektakel. 

**** Michael Matthews

*** Peter Sagan, Matteo Trentin

** Greg Van Avermaet, Maximilian Schachmann, Tim Wellens

* Alexey Lutsenko, Luis Léon Sánchez, Thomas De Gendt, Julian Alaphilippe