Tour de France: Viviani sprint naar ritzege in Nancy

Elia Viviani heeft de vierde etappe in de Tour de France gewonnen. De Italiaan werd perfect geleid door zijn ploeggenoten. Dylan Groenewegen werd vijfde.

Viviani
  • Afbeelding van Elia Viviani Elia Viviani
  • Afbeelding van Dylan Groenewegen Dylan Groenewegen

Al vanuit de start gingen drie renners ervandoor. Yoann Offredo, Fredrik Backaert (Wanty) en Michael Schär (Team CCC) zouden deze lange etappe kleuren. Ze kregen meer dan drie minuten voorsprong, maar door het werk van onder meer Team Jumbo-Visma en Lotto Soudal werd de vlucht constant onder controle gehouden. Vooral Tony Martin deed beestenwerk in dienst van Dylan Groenewegen. 

In het peloton ging het er verder rustig aan toe. Even werd het opgeschrikt door een valpartij waarbij onder anderen Tony Gallopin, Patrick Konrad en Gianni Moscon bij betrokken waren. Vooraan moest Offredo als eerste de rol lossen en niet veel later werd de Fransman dan ook bijgehaald. Schär reed vervolgens op de Côte de Maron weg van Backaert, terwijl Team Sunweb gas gaf. Niet veel later was ook Schär eraan voor de moeite.

Het beulswerk van Team Sunweb leverde niet het gewenste resultaat op, want Groenewegen werd niet gelost. Op tien kilometer van de meet ging Lilian Calmejane ten aanval, maar de Fransman kon zijn inspanning haast logischerwijs niet volhouden tegen een razend peloton. Het was zeer chaotisch, maar op anderhalve kilometer van de meet reden Van Aert en Teunissen prima vooraan, maar wel zonder Groenewegen in hun wiel. Uiteindelijk kon Deceuninck-Quick Step wel een goede lead-out leveren, waarna Viviani het vakkundig wist af te maken. Groenewegen en Teunissen eindigden als vijfde en zesde.