Giro: Cima verrast sprinters vanuit de vroege vlucht

Damiano Cima heeft voor een daverende verrassing gezorgd door de achttiende etappe te winnen. De Italiaan bleef vanuit de vroege vlucht de sprinters een meter voor.

Cima

Vooraf was het duidelijk: vandaag was de laatste kans voor de sprinters om een ritzege te boeken. Maar tegelijkertijd waren er nog weinig ploegen die de koers wilden en konden controleren. Dat was in de beginfase te zien aan de vele aanvalspogingen die werden ondernomen. De sprintersploegen wilden echter niet te veel renners laten gaan en uiteindelijk kregen die teams ook hun zin. 

Slechts drie renners kregen de ruimte van het peloton, namelijk Nico Denz, Damiano Cima en Mirco Maestri. Achter dat drietal gebeurde er lange tijd weinig noemenswaardig en deden onder meer Bora-Hansgrohe (Ackermann), Israel Cycling Academy (Cimolai) en Dimension Data (Gibbons) hun werk op kop van het peloton. Lange tijd leken die ploegen de achtervolging onder controle te hebben, maar op ruim veertig kilometer van de meet versnelde het drietal vooraan, waardoor ze zelfs weer uitliepen op het peloton. 

Met nog dertig kilometer voor de boeg hadden de vluchters nog liefst 3 minuten en 40 seconden voorsprong. Vervolgens nam die voorsprong snel af, maar met nog vijftien kilometer te gaan had het drietal vooraan nog steeds een voorgift van twee minuten, waardoor het kantje boord zou worden. De krachten van Denz, Maestri en Cima namen echter meer en meer af en daardoor gebeurde met de voorsprong hetzelfde. 

Denz trok nog een aantal keer flink door en ook in het peloton namen de krachten langzaamaan af. De voorsprong stabiliseerde zich even, waardoor het spannender en spannender werd. Denz probeerde zijn metgezellen te lossen op drie kilometer van de meet, maar dat lukte de Duitser van Ag2r-La Mondiale niet. In de slotkilometer hadden ze nog vijftien seconden voorsprong, maar de vluchters reden niet vol meer door. Denz kon zijn zenuwen niet bedwingen en ging aan. Hij had weinig meer in de tank en het peloton naderde ondertussen.  

Uiteindelijk bleek Cima nog wel iets in zijn benen te hebben. Hij bleef de naderende sprinters net aan voor. Pascal Ackermann strandde in zijn wiel. Doordat Arnaud Démare als achtste eindigde nam de Duits kampioen echter wel de puntentrui over.