Giro d'Italia: Richard Carapaz soleert naar etappezege en pakt roze trui

Richard Carapaz heeft op knappe wijze de veertiende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. Door getreuzel bij de favorieten pakte hij ook de roze trui, met acht seconden voorsprong op Primoz Roglic.

Carapaz
  • Afbeelding van Richard Carapaz Richard Carapaz
  • Afbeelding van Primož Roglič Primož Roglič

Er stond vandaag een loodzware etappe op het Giroprogramma. Vanuit Saint-Vincent in het Aostadal ging het via de beklimmingen van Verrayes, Verrogne, Truc d'Arbre en de Colle San Carlo naar Courmayeur, aan de voet van de Mont Blanc. Cesare Benedetti had wel zin in dit avontuur en besloot, samen met Oostenrijker Marco Haller, al vroeg in de wedstrijd te demarreren.

Op de eerste beklimming naar Verrayes werden de twee vluchters alweer gegrepen. Giulio Ciccone maakte flink tempo op de lastige col. Het ging echter niet hard genoeg voor de klassementsrenners, want Primoz Roglic, Simon Yates en Mikel Landa lieten zich al van voren zien. Het peloton was ondertussen flink uitgedund en op de top van klim 1 waren er nog maar 25 renners over aan kop.

Ter hoogte van de tweede klim was er opnieuw een kopgroep weggereden. Ditmaal waren Cattaneo, Masnada, Juul Jensen, Ciccone, Amador, Hamilton, Carthy en Sosa present. De acht kregen ongeveer drie minuten voorsprong voordat de ploegen van de klassementsrenners zich met de achtervolging gingen bemoeien.

Spektakel op de San Carlo

Op de belangrijkste klim van de dag, de Colle San Carlo, barstte het vuurwerk al snel los. Nibali was de eerste die demarreerde. Roglic was bij de pinken en volgde meteen. Ook Mikel Landa, Richard Carapaz en Miguel Angel López kwamen de Italiaan achterop. Davide Formolo zorgde er op zijn beurt weer voor dat de vijf werden ingelopen door een grotere groep. Ilnur Zakarin was ondertussen al gelost en ook Bauke Mollema had moeite met het hoge tempo bergop. Terwijl Mollema moest afhaken, versnelde Movistar-renner Carapaz. Hij reed snel weg van de groep-Nibali en kwam solo over de top van de San Carlo.

In de afdaling kon meesterdaler Nibali het gat met Carapaz niet dichten. Op de slotklim wilde niemand van de favorieten doorrijden, waardoor Carapaz zijn voorsprong alleen maar kon uitbouwen. Na etappe 4 werd dus ook etappe 14 een prooi voor de Ecuadoraan. Simon Yates sloop in de slotkilometers nog weg van de concurrentie en pakte nog twintig seconden op Roglic en co. Bauke Mollema bleek een off-day te hebben en verloor veel tijd op de klassementsmannen.