Start: Pinerolo
Finish: Ceresole Reale
Kilometer: 196
Tekst: Ludo van Klooster
Streek
De gehele etappe is in de regio Piemonte, de bakermat van de Italiaanse staat. Piemonte betekent aan de voet van de bergen en die zijn er vandaag. Vanuit Pinerolo laten de renners FIAT-bolwerk Turijn rechts liggen en zijn op de rotsen bij Avigliana de resten van het middeleeuws kasteel te zien voordat ze na 35 kilometer beginnen aan de eerste van de drie klimmen van de dag. De Colle del Lys biedt geweldige panorama’s en is rijk aan flora en fauna, dus is het druk met Turijnse familieuitstapjes.
Na de afdaling en de vallei komen de renners bij de bosrijke wolvenklim Pian di Lupo, vanwaar de renners westwaarts trekken dicht bij de zuidgrens van de regio Aosta naar de finish in het nationaal park Gran Paradiso. Met zijn sinds 1922 beschermde gebied is het park het oudste van de 24 nationale parken. Ceresole Reale is voor het eerst Giro finishplaats, maar de renners klimmen zelfs door naar het stuwmeer Serrù.
Parkoers
Het is een dag dat de klimmers hun kans moeten grijpen. De eerste serieuze klim brengt de renners vanaf de Susa vallei via de Colle del Lys tot 1311 meter hoogte. Vanaf kilometer 100 zal blijken wie gaan strijden voor de etappezege en voor de Giro eindzege. Eerst is er de tweedegraadsklim Pian del Lupo en na de afdaling begint de slotklim van 20 kilometer lengte naar Ceresole Reale.
In de eerste kilometer is er al een stuk van 10% hellingsgraad en na de eerste drie kilometer begint een zwaar stuk van dezelfde lengte met bijna negen procent helling, maar de beslissing valt waarschijnlijk pas in de laatste zes kilometer waar de renners weer tegen negen procent procent moeten klimmen. Hier lag nooit eerder een Giro finish, wel iets noordelijker in het nationaal park. In 1985 won klimmer Andy Hampsten op Gran Paradiso.
Favorieten
Gisteren was er al weinig ruimte om je te verstoppen als klassementsrenners, maar nu zullen de klimmers echt met de billen bloot moeten. Primoz Roglic zal zich enigszins zorgen maken over de sterkte van zijn team na de twaalfde etappe. Koen Bouwman en Antwan Tolhoek waren weliswaar niet ver weg, maar konden hun kopman ook niet bijstaan in de finale van de koers.
Bovendien zijn er met Mikel Landa, Miguel Ángel López en Simon Yates een hoop renners die er belang bij hebben om Roglic zo snel mogelijk te isoleren. Allen kunnen rekenen op een beter team dan Roglic en daar hopen ze profijt van de te hebben in het hooggebergte. Zo kan Landa vertrouwen op Richard Carapaz en Yates op Esteban Chaves.
Waar er twee vechten op een been gaan er derde er mee heen. Dat iemand kan zomaar eens Vincenzo Nibali zijn. De Italiaan oogt in orde en heeft bovendien een minder grote achterstand dan Landa, López en Yates. Nibali is vanuit de achtergrond meestal op zijn sterkst de laatste jaren. Renners die gisteren eveneens een sterke indruk maakten, waren Pavel Sivakov en vooral Rafal Majka. Voor Nederland is het te hopen dat Bauke Mollema een beter dag heeft dan gisteren. De klassementsrenners zullen zich moeten laten zien, maar het is afwachten hoeveel ruimte de vlucht krijg en of de renners van het klassement ook kunnen strijden om de dagzege. Wij denken van wel.
***** Primoz Roglic
**** Vincenzo Nibali, Miguel Ángel López
*** Simon Yates, Mikel Landa, Richard Carapaz
** Rafal Majka, Pavel Sivakov, Esteban Chaves, Ilnur Zakarin
* Bauke Mollema, Tanel Kangert, Sam Oomen, Ion Izagirre, Pello Bilbao