Tijdrit Giro: Roglic deelt mokerslag uit aan concurrentie

Primoz Roglic heeft de individuele tijdrit van de Giro d'Italia gewonnen. De Sloveen bleef Victor Campenaerts en een ijzersterke Bauke Mollema voor.

Roglic
  • Afbeelding van Victor Campenaerts Victor Campenaerts
  • Afbeelding van Primož Roglič Primož Roglič
  • Afbeelding van Bauke Mollema Bauke Mollema

In barre weersomstandigheden kregen de renners een lastige individuele tijdrit voor de kiezen, waarbij er op het einde nog een zware klim lag. Aan het begin van de race tegen de klok was het vooral uitkijken naar de prestatie van Campenaerts, de kersvers houder van het werelduurrecord. De Belg zette bij de eerste twee tussenpunten de snelste tijd op de tabellen, maar kreeg op de slotklim af te rekenen met pech. Na een zeer knullige wissel verloor Campenaerts zeker twintig seconden en dat bleek uiteindelijk dure tijd te zijn. 

Van de klassementsrenners zakte een aantal jongens flink door het ijs. Vooral Mikel Landa, Miguel Ángel López, die een lekke band kreeg, en Simon Yates verloren heel veel tijd. Vooral het optreden van de Brit baarde opzien, want hij reed op het vlakke nog op hetzelfde niveau als onder anderen Vincenzo Nibali.

Nibali wist met een vierde plaats gelijke tred te houden met Bauke Mollema, die een verrassend sterke tijdrit reed. Toen hij aan de meet kwam, moest hij enkel Campenaerts voorlaten. Mollema moest uiteindelijk genoegen nemen met een derde plaats in de daguitslag, want een van de klassementsrenners, niet geheel verrassend Roglic, was nog een stuk sneller onderweg dan al zijn concurrenten. Ook voor de ritzege van Campenaerts was Roglic het grootste gevaar. 

Aan het tweede tussenpunt had Roglic nog iets meer dan vijftig seconden achterstand op Campenaerts, maar op de klim maakte hij dat goed en was hij zelfs elf seconden sneller aan de streep. Bleef er nog één vraag over: zou Valerio Conti zijn roze trui kunnen behouden? De Italiaan reed zich weliswaar niet naar de topplaatsen, maar wist zijn trui desondanks met verve te verdedigen.