Giro vandaag: brengt glooiende rit naar Frascati spektakel?

De Giro d'Italia gaat verder met een glooiende rit naar Frascati. Toch ligt het in de lijn der verwachting dat redelijk klimmende sprinters kunnen meestrijden om de dagzege.

Giro

Orbetello-Frascati

Start: 11u30

Finish: 17u00 / 17u30

Tekst: Ludo van Klooster

Streek 

De eerste zestig kilometer van de etappe rijden de renners nog in de regio Toscane. Vanaf Poggio Evangelista, het hoogste punt van de etappe (645 m.), komen ze in de regio Lazio, Latium. Na de start in het toeristische Orbetello rijdt de Giro- karavaan het binnenland in tot aan het meer van Bolsena. Het panorama is net als gisteren de drooggelegde moerasstreek Maremma.

Na dertig kilometer klimmen de renners naar het 400 meter hooggelegen Marciano, geboorte- en woonplaats van Massimiliano Lelli. Hij eindigde als derde in de Giro van 1991, toen hij twee ritten won, en als vierde in 1992. Na Manciano en Pitigliano, dat met zijn joodse gemeenschap wel het kleine Jeruzalem wordt genoemd, gaan de renners vóór het meer van Bolsena zuidwaarts.

Ze passeren Tuscania met zijn imposante stadsmuren, het prachtige Viterbo en rijden langs het meer van Bracciano om door te stomen naar Rome. De renners rijden om Rome heen voor de finish in Frascati, dat zijn naam dankt aan de veel als timmerhout gebruikte frasche, takken.

Lelli in 2002 in het tenue van Cofidis

Parkoers

In Orbetello was in 1998 al de start van een Girorit. Net als vandaag finishte deze rit in Frascati. Toen won Mario Cipollini de sprint en greep Michele Bartoli de roze trui. Dat was qua parkoers een hele andere etappe dan de rit van vandaag. Terwijl Orbetello - Frascati in 1998 leidde over vlakke wegen langs de kust tot de laatste vijftien kilometer, gevolgd door een paar kilometers bergop in het binnenland en vervolgens 14 kilometer vlak, gaat de etappe vandaag via het geaccidenteerde binnenland.

De laatste tien kilometer gaan nog ruim 250 meter omhoog, De winnaar zal dus snel en sterk moeten zijn. Diego Ulissi? De klassementsrenners moeten attent blijven om geen tijd te verliezen. De eindstreep ligt zoals in 1998 en 2007 op het Marconiplein, inderdaad vernoemd naar de radiopionier.

Favorieten

Het is een rit die meerdere kanten op kan. Een sprinter als Caleb Ewan, die vrij redelijk omhooggaat, zal zich vandaag niet kansloos wanen. Maar dat is net zo het geval voor een snelle klimmer als Diego Ulissi. Het is afwachten hoe de koers zich ontvouwt en welke ploegen de controle pakken over het peloton. 

Van de sprinters mag verwacht worden dat Arnaud Démare, Pascal Ackermann, Ewan, Fernando Gaviria en Elia Viviani zeker een gooi zullen doen naar de ritzege. Kunnen zij de aanvalslust van betere klimmers weerstaan? Renners als Enrico Battaglin, Ulissi en de ervaren rot Francessco Gavazzi

**** Caleb Ewan

*** Elia Viviani, Diego Ulissi

** Pascal Ackermann, Fernando Gaviria, Arnaud Démare

* Enrico Battaglin, Francesco Gavazzi, Jose Joaquin Rojas, Ryan Gibbons