Giro vandaag: zetten waaiers Giro al vroeg op zijn kop?

Na de triomf van Pascal Ackermann wacht vandaag hoogstwaarschijnlijk een nerveuze dag voor het peloton. Het waait namelijk hard in Toscane.

Giro
  • Afbeelding van Pascal Ackermann Pascal Ackermann

Vinci-Orbetello

 

219 kilometer

 

Tekst: Ludo van Klooster

Streek 

Vandaag een Toscaanse rit met in het begin de karakteristieke beelden van heuvels met olijfbomen en druivenranken. De startplaats is bekend door Leonardo da Vinci. Zijn geboortehuis drie kilometer verderop is in 1992 , 540 jaar na zijn geboorte, in ere hersteld. 500 jaar na zijn dood start de Giro-etappe hier. Twintig kilometer na de start passeert het peloton de woonplaats en even later geboorteplaats van Alberto Bettiol.

De Giro-stoet trekt tussen Siena en Volterra zuidwaarts, via Colle Val d’Elsa, bekend om kristal en de kanalisatie van waterlopen, naar de bossen van de drooggelegde moerasstreek Maremma. In zijn woonplaats Grosseto werd de kapitein van het in 2012 voor de kust gezonken cruiseschip Costa Concordia veroordeeld tot 16 jaar cel vanwege zijn nalatigheid bij de ramp waarbij 32 doden vielen. In 2018 hebben het hoger beroep en cassatie het vonnis bevestigd. Kapitein Schettino zit in de Romeinse gevangenis Rebibbia. Na Grosseto is het behoudens een kleine helling vlak tot de finish aan zee. De lagune van Orbetello is met zijn 2600 hectare de grootste aan de Tyrrheense Zee en herbergt vele vogelsoorten.

Parkoers

Gisteren kon een lastige finale nog roet in het eten gooien voor de sprinters, vandaag is het alleen wat heuvelachtig in het eerste deel van de etappe, zonder echt serieuze hindernissen. Na 33 kilometer koers ruiken de renners de Poggio all’Aglione of grote knoflookheuvel, een gemakkelijke helling. De tweede klim op kilometer 93, Cantoniera di Montebello, is net als de eerste van vierde categorie. De laatste dertig kilometer zijn vlak tot de finish in Orbetello. We verwachten een interessant duel tussen de Colombiaan Fernando Gaviria en de Italiaan Elia Viviani die respectievelijk in 2017 en 2018 elk vier etappes wonnen. De Italiaan veroverde ook al in 2015 een etappe, dus voorlopig staat het 5-4 voor de Veronees.

Dan is er echter nog de factor wind. Het waait vandaag zeer hard en dat gaat ongetwijfeld een rol van betekenis spelen. De omstandigheden zijn ideaal voor waaiers, waardoor het een nerveuze bedoening zal gaan worden. Is er een klassementsman die vandaag een eerste serieuze slag slaat? 

Favorieten

**** Elia Viviani*** Pascal Ackermann & Caleb Ewan** Fernando Gaviria, Arnaud Démare, Sacha Modolo* Giacomo Nizzolo, Ryan Gibbons, Davide Cimolai, Jakub Mareczko