Giro: Ackermann maakt indruk met sprintzege in Fucecchio

Pascal Ackermann heeft de tweede rit in de Giro d'Italia gewonnen. Hij bleef Elia Viviani en Caleb Ewan voor.

Ackermann
  • Afbeelding van Pascal Ackermann Pascal Ackermann
  • Afbeelding van Elia Viviani Elia Viviani
  • Afbeelding van Caleb Ewan Caleb Ewan

Al vroeg in de natte en winderige etappe ontstond er een omvangrijke kopgroep. De namen: Sean Bennett, bergkoning Giulio Ciccone, Will Clarke, François Bidard, Marco Frapporti, Mirco Maestri, Damiano Cima en Lukasz Owsian. De finale was nog vrij lastig met een parkoers dat op en af ging. Op de eerste gecategoriseerde beklimming werden de mannen van de jongens gescheiden in de kopgroep. Bidard, Ciccone, Frapporti en Owsian bleken de besten. Ciccone griste de bergpunten mee, wat zijn doel voor de komende drie weken duidelijk heeft gemaakt: het winnen van de bergtrui. 

In het peloton gebeurde er lange tijd vrijwel niets, maar desondanks hielden de sprintersploegen de kopgroep onder controle. Met nog zo'n dertig kilometer te gaan was de voorsprong nog zo'n vijftig seconden. Even groeide de voorsprong weer, maar op ruim zeven kilometer van de meet kwam het peloton, dat even in tweeën was gescheurd, terug bij de koplopers. De etappe zou dus met zekerheid eindigen in een massaspurt. 

Slecht nieuws was er voor sprinter Giacomo Nizzolo, die lek reed met nog zo'n tien kilometer voor de boeg. Aangezien de finale bochtig en smal was, kon de Italiaan niet meer van voren komen. Vooral Dimension Data en Bora-Hansgrohe verrichtten veel werk voor hun sprinters, maar uiteindelijk was het Lotto Soudal dat een perfecte lead-out afleverde. Kopman Ewan wist het niet af te maken, want Ackermann wist er nog overheen te komen.