Primoz Roglic snelt naar eerste roze trui in Giro d'Italia, Dumoulin vijfde in openingstijdrit

Primoz Roglic heeft de openingstijdrit van de Giro d'Italia gewonnen. De Sloveen van Jumbo-Visma was veruit de sterkste in Bologna. Tom Dumoulin kende een mindere dag en eindigde op de vijfde plek, een halve minuut achter Roglic.

Roglic
  • Afbeelding van Tom Dumoulin Tom Dumoulin
  • Afbeelding van Primož Roglič Primož Roglič

Om 16:50 vanmiddag was het Tom Dumoulin die de Giro van 2019 opende. De Limburger reed prima door de straten van Bologna en kon op de slotklim naar San Luca het tempo vasthouden. Na 13'22'' minuten kwam de winnaar van 2017 binnen. Al snel bleek echter dat die tijd niet genoeg was voor een eerste roze trui. Miguel Angel López reed een goede tijdrit en nam de virtuele eerste plek van Dumoulin over. Even later was het Vincenzo Nibali die over beide klassementsmannen heen denderde. Hij snoepte vijf seconden van de tijd van Lopez af. 

Maar het echte spektakel kwam pas daarna, toen ex-schansspringer Primoz Roglic aan zijn tijdrit begon. Dat de Sloveen een goede chrono kan rijden, wisten we al. Maar dat ie 23 seconden onder de snelste tijd van Nibali kon duiken, was een aardige verrassing. De toon was gezet.

Ook Bauke Mollema zette een goede tijd neer. Tao Geoghegan Heart van Team INEOS reed eveneens een goede tijdrit, want ondanks een inzinking in de laatste vijfhonderd meter nestelde de Brit zich op de (tijdelijke) vijfde plaats. Majka kwam er nog overheen en daarna was het wachten op Simon Yates, de laatste klassementsman die van start ging.

Yates' tijdrit leek in eerste instantie in een anti-climax te eindigen. Na zes vlakke kilometers begon hij op achttien seconden van Roglic aan de slotklim. Naar zette de Brit echter zijn turbo aan, want uiteindelijk snelde hij naar de tweede plek in de daguitslag.