Primoz Roglic wint ingekorte koninginnenrit Romandië

Primoz Roglic heeft de ingekorte koninginnenrit in de Ronde van Romandië gewonnen. De Jumbo-Visma-coureur kon alle demarrages pareren en toonde zich in de eindsprint in Torgon de sterkste.

Roglic
  • Afbeelding van Primož Roglič Primož Roglič

Slecht weer boven de Alpen zorgde ervoor dat de zwaarste rit van deze Ronde van Romandië moest worden ingekort. De etappe bleef echter lastig, vanwege de pittige slotklim naar Torgon. 

Al vroeg in de wedstrijd reden acht renners weg. Onder hen was het Belgische supertalent Remco Evenepoel. Ook zijn landgenoot Harm Vanhoucke, thuisrijders Claudio Imhof en Simon Pellaud en Alexis Gougeard, Jonas Gregaard, Daniel Felipe Martinez en Andrea Pasqualon zaten in de kopgroep van de dag. Het achttal zag zijn voorsprong echter nooit verder oplopen dan drie minuten. In het peloton was het Jumbo-Visma die de kopgroep aan het lijntje hield. 

Op de slotklim naar Torgon werden de vluchters één voor één opgeraapt. Even bleef het rustig in de groep der favorieten, totdat de jonge Fransman David Gaudu de knuppel in het hoenderhok gooide. Zonder succes, want Steven Kruijswijk pareerde de aanvallen. Diens kopman Primoz Roglic probeerde het vervolgens zelf en sloeg een gat. Geraint Thomas dichtte het gat echter, met een hergroepering tot gevolg. Met een machtige sprint lukte het Roglic alsnog om de etappe te winnen. In het algemeen klassement verdubbelde de Jumbo-Visma-renner zijn voorsprong tot twaalf seconden.

Met nog één tijdrit te gaan in Zwitserland moeten de andere kanshebbers van goeden huize komen om Roglic van een tweede eindzege te houden.