Lucinda Brand: ‘Ik zit momenteel tegen mijn beste vorm aan’

De combinatie Lucinda Brand (29) en Ronde van Vlaanderen is nog niet heel gelukkig. De Team Sunweb-kopvrouw hoopt haar beste prestatie zondag te verbeteren. Een monoloog over De Ronde, Team Sunweb en het bij tijd en wijle zware leven als wielerprof.

Brand
  • Afbeelding van Team DSM Team DSM

"Ik ben in België gebleven na afgelopen woensdag. Ik heb met De Panne, Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen al drie koersen achter de rug. Dus dat is best pittig. Het voordeel is wel dat het tussen de koersen rustig is en je alle tijd hebt om te herstellen. Morgen (zaterdag, red.) rijd ik een klein rondje en hebben we vervolgens de presentatie in Oudenaarde. Verder wordt het een beetje hangen op bed. Ik voel de voorgaande koersen namelijk nog wel in de benen, maar ik heb de vorige koersen gemerkt dat ik ongeveer twee dagen nodig heb om te herstellen. Dus dat is precies genoeg."

"We starten bij Team Sunweb met een hele sterke ploeg. We zullen met dezelfde verhoudingen starten als de voorgaande jaren. Ik zal een van de leiders zijn, maar met Coryn Rivera hebben we ook een voormalig-winnares in de ploeg. Zij is voor de sprint en zal zich zoveel mogelijk sparen, maar tegelijkertijd moet ze wel meezitten uiteraard. Voor mij wordt het een kwestie van de beste rensters volgen. Vandaag maken we het exacte plan, want met Floortje Mackaij hebben we nog iemand die uitstekend rijdt op dit moment."

Lucinda Brand op het podium in Dwars door Vlaanderen

Twaalfde

"Mijn beste resultaat in de Ronde van Vlaanderen tot nu toe is twaalfde. Dat is niet spectaculair. Ik moet eerlijk toegeven dat het verleden nog niet heeft bewezen dat de Ronde van Vlaanderen een koers is die me honderd procent ligt. Maar in voorgaande edities heb ik ook veel werk verricht voor andere meiden, bijvoorbeeld voor Coryn toen ze in 2017 won. Het is moeilijk aan te geven waarom Vlaanderen me nog niet echt gunstig gezind is, want ik heb Omloop Het Nieuwsblad wel gewonnen. Het parkoers was vergelijkbaar, dus daar kan het niet aan liggen. De Ronde van Vlaanderen werkt vaak naar een bepaald punt toe waar de koers ontploft. Misschien dat dat me niet zo goed ligt, omdat ik in deze periode van het seizoen nog niet de vorm heb die andere dames wel hebben."

"Ik zit momenteel tegen mijn beste vorm aan en hoop de komende tijd nog iets te verbeteren. Naar zondag toe verander ik niets meer aan de vorm en zal ik dus een beetje mazzel moeten hebben met het koersverloop. Desondanks ben ik natuurlijk ook niet slecht, want afgelopen woensdag werd ik derde in Dwars door Vlaanderen. Dat was een fijne bevestiging. Na Vlaanderen komen nog de Ardennenklassiekers en in die periode zal ik worden uitgespeeld als kopvrouw. Daar wil ik pieken. Die langere hellingen moeten me bovendien net iets beter liggen."

"Bij Team Sunweb ligt meestal van tevoren vast wie de leider van de ploeg is voor een bepaalde koers. We hanteren strakke protocollen. Bij de mannen, maar bij de vrouwen is dat net zo. Het is fijn dat je een goede route kunt uitstippelen naar de koersen waarin je goed moet zijn, want dat heeft invloed op je trainingsprogramma. Maar het blijft wielrennen, dus je kunt niet altijd alles plannen. Soms is het ook weleens lastig dat alles van tevoren vastligt, want als ik het zelf zou uitstippelen, dan zou ik überhaupt nauwelijks met een plan vertrekken. Ik ben gek op anticiperen tijdens de koers, maar dat gaat natuurlijk niet altijd in een team. We moeten wel van elkaar weten wat we kunnen verwachten. Voor de ene koers is dat makkelijker dan voor de andere."

Mental coach

"Daarom is de afwisseling met veldrijden zo leuk, omdat ik in het veld volledig mijn gang kan gaan. Na het wereldkampioenschap in Bogense ben ik direct doorgevlogen naar Spanje. Ik heb een week de fiets niet aangeraakt en vervolgens heb ik me aangesloten bij mijn teamgenoten. Die kleine week rust had ik wel even nodig. Vooral voor mijn hoofd. Fysiek had ik de inspanning wel door kunnen trekken, maar ik vind het belangrijk dat ik soms even niet aan fietsen hoef te denken. Dat heeft me erg goed gedaan."

Brand wint de wereldbeker veldrijden in Hoogerheide

"Wielrennen is sowieso een hele zware sport. Als ik er bewust mee bezig ben, dan besef ik me soms weer hoeveel impact de sport eigenlijk heeft op mijn leven. Enerzijds is het logisch, omdat je anders niet aan de wereldtop kunt staan. Maar vorig jaar schrok ik wel even. Het ging niet zo goed in het voorjaar en als mensen me vroegen hoe het ging, antwoordde ik automatisch dat het niet goed ging. Dat was eigenlijk enkel gebaseerd op hoe hard ik op dat moment op een fiets reed. Dat was best confronterend voor me, want ik wil soms afstand kunnen houden van de fiets."

"Mede daarom vind ik het ook zo fijn om in Rotterdam te wonen. Dat ik dingen kan ondernemen die los staan van de fiets, zonder dat ik er veel moeite voor hoef te doen. Ik heb graag beweging om me heen. Daarnaast spreek ik ook weleens met een mental coach. Als ik ergens over in zit, dan stuur ik hem een bericht. Hij begeleidt weliswaar de nodige wielrenners, maar zit er niet tot over zijn oren in en kijkt er dan ook vanuit een ander oogpunt naar. Het zijn vooral praatsessies of hij geeft me een vraag mee naar huis waarover ik moet nadenken. Ik denk dat je mentaliteit nog belangrijker is dan je fysieke gesteldheid. Als je hoofd in balans is, dan kun je zoveel bereiken enkel op wilskracht. Ik denk dat mensen dat weleens onderschatten."