López slaat dubbelslag in Ronde van Catalonië

Miguel Ángel López heeft de vierde etappe van de Ronde van Catalonië op zijn naam geschreven. De Colombiaan is ook de nieuwe leider.

López
  • Afbeelding van Miguel Ángel López Miguel Ángel López

Na de knappe zege van Adam Yates op de Vallter 2000 wachtte er vandaag wederom een flinke beklimming in de slotfase. Desondanks ontstond er vroeg in de etappe een mooie kopgroep, met onder anderen Guillaume Martin, Tony Gallopin, Marc Soler, Gregor Mühlberger, Maximilian Schachmann en Damiano Caruso. Van hen waren Mühlberger en Soler de besten. Zij vatten de slotklim dan ook aan met twee minuten voorsprong op de groep met favorieten. 

In die groep maakte Team Sky ondertussen oorlog, want onder anderen Pavel Sivakov legde het peloton een onwijs hoog tempo op. Dat was er al snel te veel aan voor leider Thomas De Gendt, maar ook Ilnur Zakarin en Thibaut Pinot moesten de rol vooraan lossen.

De eerste aanval kwam vervolgens van Miguel Ángel López, maar al snel zaten Egan Bernal, Nairo Quintana en Adam Yates weer in zijn wiel. Steven Kruijswijk kon het tempo in eerste instantie niet aan, maar wist niet veel later samen met Simon Yates de oversteek te maken naar de beste klimmers van deze Ronde van Catalonië. 

Op een moment dat het even stilviel, koos López wederom voor de aanval. Niemand volgde hem en in korte tijd reed de Colombiaan naar de leiders Soler en Mühlberger. In de laatste omhooglopende kilometer wist López zijn metgezellen vervolgens achter te laten. In de achtergrond was ook Yates nog eens gedemarreerd, maar de Brit kreeg Bernal er niet af, terwijl Quintana en Kruijswijk slechts een handjevol seconden moesten toegeven.