Bastianelli verslaat Blaak en Van Dijk in Ronde van Drenthe

Marta Bastianelli heeft de Ronde van Drenthe op haar naam geschreven. De Italiaanse versloeg Chantal Blaak en Ellen van Dijk.

Bastianelli

De WorldTour-wedstrijd in Drenthe begon onder zware omstandigheden, want heel de koers was het weer onstuimig. Mede hierdoor was het vanaf de start al snel onrustig. Het tempo lag hoog en het peloton werd in stukken uiteen gereden. Vooraan reed een groep van 39 vrouwen, maar voor de Italiaanse Maria Sperotto ging het niet snel genoeg. Zij sloeg een gat, maar achter haar kwamen verschillende groepen weer bijeen.  

In de aanloop naar de tweede keer VAM-berg werd het peloton wederom uit elkaar gereden als gevolg van waaiers. Door het strakke tempo van de eerste groep werd ook koploper Sperotto al snel weer opgeraapt. In het vervolg viel Grace Brown aan en de Australische reed al snel naar een voorsprong van een minuut. 

De Australisch kampioen tijdrijden breidde haar voorgift in de finale alleen maar uit. Toch kon ze haar inspanning niet volhouden en werd ze met nog ruim tien kilometer voor de boeg teruggegrepen, mede doordat ze een rotonde verkeerd nam.  Het wachten was op een volgende demarrage en die kwam van Van Dijk. Zij kreeg de ruimte van het peloton, maar werd teruggehaald door Blaak, die Bastianelli meenam op haar bagagedrager. In een sprint met drie was het Bastianelli die uiteindelijk met de bloemen ging lopen.