Groenewegen zegeviert na chaotische eerste rit Parijs-Nice

Dylan Groenewegen heeft de eerste etappe in Parijs-Nice gewonnen. De Amsterdammer hield Caleb Ewan en Fabio Jakobsen achter zich.

Groenewegen
  • Afbeelding van Fabio Jakobsen Fabio Jakobsen
  • Afbeelding van Caleb Ewan Caleb Ewan
  • Afbeelding van Dylan Groenewegen Dylan Groenewegen

Het was heel de dag stressvol tijdens de eerste etappe van Parijs-Nice. Dat had twee redenen: met 138 kilometer op het programma was het een relatief korte eerste rit en daarnaast stond er een snoeiharde wind die voor waaiers kon zorgen. Drie renners hadden geen zin in het stressvolle gedoe in het peloton, want de Fransen Amaël Moinard, Romain Combaud en Damien Gaudin kleurden de etappe in de vlucht van de dag. 

Ondertussen moest Team Sunweb wederom twee teleurstellingen slikken, want zowel Michael Matthews als Martijn Tusveld moest na een valpartij uit de koers stappen. Tegelijkertijd ging de stress allerminst liggen in het peloton, want op elke open plek dreigden er waaiers. Door het hoge tempo werden de drie vluchters al op veertig kilometer van de meet teruggegrepen, precies op het moment dat het peloton uit elkaar werd geslagen door de wind.

Vooraan waren onder anderen Nairo Quintana, Egan Bernal, Michal Kwiatkowski, Romain Bardet en Niki Tersptra constant bij de les. Doordat het vooraan even stilviel kon een tweede groep desondanks weer terugkomen, maar onder anderen Marcel Kittel, Mark Cavendish, ex-winnaar Sergio Henao en titelverdediger Marc Soler hadden de slag wel gemist. De wind bleef zijn rol spelen en met nog twaalf kilometer te gaan leek Team Sky de knuppel wederom in het hoenderhok te gooien, maar toch kregen zij niet de nodige ruimte.

Nadat er in de slotfase nog een groep was teruggekeerd bleef het relatief rustig in het peloton. Vooral Team Jumbo-Visma leverde uitstekend werk door het peloton te leiden in dienst van Groenewegen. In de finale viel Philippe Gilbert nog eens aan, maar onder de vod van de laatste kilometer nam Jumbo-Visma weer de kop van het peloton. De Nederlandse ploeg leverde een prima lead-out. Ewan kwam nog heel dichtbij, maar Groenewegen wist de Australiër nog nipt achter zich te houden.