Van der Poel bekroont superseizoen met felbegeerde regenboogtrui

Mathieu van der Poel is voor de tweede keer wereldkampioen veldrijden geworden. De veelwinnaar bleef Wout Van Aert en Toon Aerts met een puike solo voor.

Poel
  • Afbeelding van Wout van Aert Wout van Aert

De start verliep zonder problemen en Van der Poel draaide als eerste het veld in. De Nederlander trok direct door, maar grote gaten werden er nog niet gemaakt. Sowieso was het een eerste ronde van aftasten. In ronde twee nam Aerts de leiding over. De Belgisch kampioen trok flink door, waarna Van Aert een klein gaatje liet vallen. Maar Van der Poel reed het gaatje met een snedige tempoversnelling dicht. 

Aan het begin van de wedstrijd bleven veel renners samen, maar op de schuine kant maakte Aerts een foutje waardoor Van der Poel ineens alleen op kop zat. Aerts probeerde het gat met man en macht te dichten, maar na nog een slippertje lukte dat niet. Van Aert nam vervolgens over en reed wel terug tot de kop van de wedstrijd. 

De koers draaide uit op een ouderwetse tweestrijd tussen Van der Poel en Van Aert. De concurrenten hielden elkaar even in bedwang, maar Van der Poel was technisch keer op keer beter op de lastige schuine kant. Een klein gaatje zorgde er voor dat er een man-tegen-man-gevecht ontstond tussen de twee rivalen. De vraag was: wie zou er als eerste gaan breken? Dat was Van Aert, want Van der Poel liep per ronde een aantal seconden uit. 

Ondertussen was Aerts weer op adem gekomen in het achtervolgende groepje. Hij bewees nogmaals dat hij dit seizoen een stap heeft gezet in zijn ontwikkeling, want Aerts wist te ontsnappen van onder anderen Michael Vanthourenhout, Lars van der Haar en Laurens Sweeck.

Sterker nog: Aerts hijgde nummer twee Van Aert zelfs in de nek, waardoor de plek om de overige podiumplekken uiteindelijk spannender werd. De strijd tussen de twee Belgen werd beslist in het voordeel van Van Aert, nadat Aerts in de slotronde in een bocht ten val kwam. Tweede Nederland was Lars van der Haar op een zesde plaats.