Denise Betsema pakt eerste wereldbekerzege in Koksijde

2018 mag met recht het jaar van de absolute doorbraak van Denise Betsema worden genoemd.

Denise Betsema

Een dag na haar zege in de Ambiancecross in Wachtebeke - waarin Betsema de Italiaanse Alice Maria Arzuffi vloerde in de sprint - nam de Nederlandse van Marlux - Bingoal in de duinen van Koksijde de maat van alles en iedereen.

Een finishfoto om nooit meer te vergeten voor Denise Betsema.

Sanne Cant scheidde zich in de derde van vijf ronden af van een elitegezelschap waarin ook Europees kampioene Annemarie Worst (Steylaerts-777), Ceylin del Carmen Alvarado (Corendon - Circus), Denise Betsema, Nikki Brammeier (Mudiiita) en Katie Compton (Trek) zich schuil hielden. Enkel voor laatstgenoemde - viervoudig winnares van de Duinencross - betekende deze versnelling de nekslag.

Na de verdappering van de wereldkampioene nam Betsema brutaal de leiding. Hier werd nota bene Cant de dupe van. Bij het luiden van de bel had de Belgische zandspecialiste al 15 tellen achterstand op de ontketende Texelse, die Brammeier in haar wiel kreeg. Maar in de slotronde moest ook de Britse het wiel van Betsema laten gaan. Solo reed ze naar de grootste overwinning in haar loopbaan én haar eerste 'TV-dubbel' tijdens een crossweekend.

Enkele seconden achter de nieuwe koningin van Koksijde - Betsema volgt Maud Kaptheijns op op de erelijst van de veldritklassieker - vochten Brammeier en Worst een interessant duel uit om plaats twee. Deze strijd werd uiteindelijk gewonnen door Brammeier. Maar van dit alles kreeg de dolgelukkige triomfatrice niets meer mee. De 25-jarige viel na de streep in de armen van de verzorg

Na de finish kon de nieuwste rekruut van Marlux - Bingoal haar geluk niet op. "Wat een weekend, joh", begon ze het flashinterview. "Gisteren kon mijn weekend eigenlijk al niet meer stuk. Vandaag kon ik steeds meer opschuiven en uiteindelijk kom ik weer als eerste over de finish. Ik kan het nog steeds niet geloven!"

Vos blijft leidster

Marianne Vos genoot de afgelopen weken van een welverdiende rustperiode. Ze sloeg de wereldbekerwedstrijd van Tábor over, maar desondanks mocht ze in Koksijde aantreden in het hagelwitte tenue van de leidster in de stand om de wereldbeker.

Vos kwam er tijdens de Duinencross na een prima start niet aan te pas. De kopvrouw van WaowDeals werd twaalfde, maar behield desondanks de koppositie in het regelmatigheidsklassement. Sanne Cant werd uiteindelijk slechts zevende in het zand, waardoor ze niet voldoende punten pakte om Vos voorbij te steken. 

In de nieuwe rangschikking scheelt het tussen de twee slechts negen punten. Vos voert de ranglijst aan met 264 punten, terwijl Cant er 255 heeft weten te verzamelen. Van Loy vervolledigt het voorlopige podium na vijf van de negen wereldbekerwedstrijden.

De eerstvolgende afspraak in de wereldbeker staat 23 december gepland in Namen. Daarna volgen nog manches in Heusden-Zolder (26 december), Pont-Chateau (20 januari) en Hoogerheide (27 januari).

Marianne Vos kwam er niet aan te pas in Koksijde, maar behield desondanks haar leiderstricot.