De crossfiets van Mathieu van der Poel

Het crossseizoen is nog maar net van start gegaan en Mathieu van der Poel heeft al gewonnen. De Nederlander is een sensatie op de weg en op de mountainbike, maar hij is als eerst groot geworden in de cross.

Mathieu van der Poel

De Nederlandse topper is vandaag nog onfortuinlijk ten val gekomen en het is nog onduidelijk hoelang hij precies uit de roulatie zal zijn. Dat hij lang zonder de Canyon Inflite CF SLX zal moeten doen is onwaarschijnlijk, want de laatste berichten zijn positief.

De crossfiets van Mathieu is op meerdere fronten uniek net als de Nederlandse topper zelf. Aan de fiets valt 1 ding heel erg op als je ernaar kijkt. De boven buis heeft een aparte vorm. Dit komt voort uit de schouder beweging die vaak gemaakt wordt tijdens de cross. Als Van Der Poel een trap op rent of door het slijk gaat legt hij de fiets op zijn schouder. Door de vorm van de boven buis is dit comfortabeler, omdat de fiets makkelijk in de ideale positie ligt.

De cross is een erg wendbaar en explosieve discipline en daar is de fiets op aangepast. Dit vereist een stabiliteit en balans waar ze bij het mountainbiken kiezen voor een lange reach en een korte stuurpen. Zo is bij de Inflite de reach ook lang en is de wielbasis vergroot. Dit verhoogt de stabiliteit tijdens sprints. Voor de wendbaarheid is de balhoofdhoek van de bovenbuis naar het voorwiel 72,5 graden. De sturen zijn relatief breed en de stuurpen is kort om de wendbaarheid te optimaliseren.

De Inflite CF SLX is het beste model, de Inflite is ook nog te verkrijgen in de modellen CF SL en de AL SL. De CF SL is nagenoeg gelijkwaardig aan de CF SLX. CF SL heeft een mindere afmontage en het frame is iets zwaarder. Bij de AL SL is het frame gemaakt van aluminium.