Søren Kragh vloert Terpstra en co. in vernieuwde Parijs-Tours

De 24-jarige Sunweb-renner Søren Kragh heeft zijn eerste grote vis binnen. In Frankrijk reed hij naar de winst in Parijs-Tours.

Paris Tours Terpstra Kragh Cosnefroy

Kragh maakte in de finale van de stokoude Franse herfstklassieker, die met de introductie van onverharde wegen door wijngaarden nieuw leven werd ingeblazen, handig gebruik van het gebakkelei tussen Niki Terpstra (Quick-Step Floors) en Benoît Cosnefroy (AG2R La Mondiale). 

Terpstra en Kragh kenden elkaar nog van de editie van 2017. Destijds werd Kragh nipt verslagen door Terpstra's toenmalige ploegmaat Trentin. De Noord-Hollander sloot een jaar geleden het podium af. Nu kwamen de twee elkaar weer tegen.

Aanvankelijk reden de twee alleen vooruit over de Franse hobbelpaden, maar de beloftenwereldkampioen van Bergen kwam in de hertekende finale nog aansluiten. Cosnefroy kwam vervolgens naar de zin van de Noord-Hollander niet genoeg op kop, hetgeen hij op niet mis te verstane wijze duidelijk maakte.. 

Vervolgens maakte Kragh dankbaar gebruik van deze vete. Hoewwel de Deen nooit heel weg red wist te rijden kon hij op de Avenue de Grammont in Tours rustig zijn feestje vieren. Terpstra nam in zijn laatste wedstrijd voor Quick-Step Floors nog even de maat van Cosnefroy in het sprintje om de tweede plaats, zijn beste prestatie in de najaarsklassieker tot nog toe. Zowel in 2012 als in 2017 werd hij derde in de koers.

Parkoerspolemiek: 'Dit lijkt te veel op veldrijden'

Hoewel Terpstra zich na afloop tevreden toonde met opnieuw een goed resultaat ("Ik had natuurlijk liever gewonnen, maar er was er één sterker") was hij niet meteen erg blij met de parkoerswijziging. In gesprek met CyclingPro gaf hij aan dat hij meer fan was van het oude parkoers.

"Dit lijkt te veel op veldrijden", liet de hardrijder uit Krommenie zich ontvallen in het interview na de finish. "Ik vind het zonde van een mooie klassieker als Parijs-Tours, al zal ik hier wel altijd met motivatie aan de start verschijnen."

Het lekkebandenfestival was ook Terpstra's ploegbaas Patrick Lefevere opgevallen. Hij kondigde aan dat ze voor volgende edities niet meer hoeven te rekenen op deelname van zijn equipe.

Eerder liet ook André Greipel zich al niet al te positief uit over de wegen.

Kooistra rondt lange solo af

Bij de beloftenversie van de prestigieuze najaarskoers was er nog maar eens een Nederlander aan het feest. Marten Kooistra koos op vijftig kilometer van de finishlijn het hazenpad. 

De jongeling van SEG Racing Academy, een paar weken geleden nog ritwinnaar en tweede in het eindklassement van Olympia's Tour, voelde zich duidelijk in zijn sas op de stuiterweggetjes. Hij kreeg eerst nog wat mannen mee, maar op iets meer dan dertig kilometer van de streep kletste de 20-jarige alles en iedereen uit het wiel. Hij zou met ruime voorsprong de finish bereiken.

Kooistra is de vierde Nederlander in vijf jaar die de wedstrijd weet te winnen. Mike Teunissen, Sam Oomen en Arvid de Kleijn stonden respectievelijk in de jaren 2014, 2015 en 2016 op het podium. Vorig jaar was de Belg Jasper Philipsen de sterkste.