De organisatie heeft in elk geval de rode loper naar winst uitgerold voor Dumoulin. Tussen het piepkleine Rattenberg en het oude Innsbruck liggen kilometerslange vlakke stukken, een zware beklimming en een golvend slotstuk naar de Rennweg in Innsbruck. Het hangt echter van Toms vorm af of hij zijn titel kan prolongeren. Want na een lang seizoen met zowel de Giro en de Tour, zal de vermoeidheid flink toegeslagen zijn.
Historie
Het WK tijdrijden kent geen lange geschiedenis. Pas sinds 1994 vindt de chronodiscipline plaats tijdens de WK. Chris Boardman snelde destijds in Agrigento naar de eerste wereldtitel in het tijdrijden. Bij afwezigheid van geduchte concurrent Miguel Indurain kon Boardman onbedreigd naar de winst rijden.
Indurain was er het jaar daarop wél bij. En hoe. Op het loodzware parkoers rondom Duitama, Colombia fietste hij een vlekkeloze tijdrit en verwees de concurrentie genadeloos naar plek 2 en verder. Een paar dagen later was Abraham Olano net te sterk om Indurain van de dubbel te onthouden.
Begin deze eeuw diende Michael Rodgers zich aan. De Australiër domineerde drie jaar lang het WK tijdrijden - alhoewel hij in 2003 pas achteraf als winnaar werd aangewezen, door een positieve plas van David Millar - om vervolgens het stokje door te geven aan Fabian Cancellara. De Zwitserse machine sloot het wereldkampioenschap zelfs viermaal winnend af.
Van de laatste jaren is Tony Martin onbetwist de beste tijdrijder. In 2011, ‘12, ‘13 en 2016 versloeg hij alle andere deelnemers. En vorig jaar kroonde Tom Dumoulin zich in het Noorse Bergen op glansrijke wijze tot de eerste Nederlandse wereldkampioen tijdrijden. Kan hij dat kunstje dit jaar herhalen?
Parkoers
Vlak met een héle vervelende klim aan het eind. Ofwel: in 53 kilometer jezelf compleet naar de vaantjes rijden. Zo laat het parkoers van deze tijdrit zich het best omschrijven.
De renners beginnen aan hun tijdproef in één van de mooiste regio’s van Oostenrijk: het Alpbachtal. De traditionele Tiroolse bouwstijl wordt hier vrijwel perfect gehandhaafd. In de bergen vind je honderden ouderwetse chalets, terwijl het dorpje Rattenberg gekenmerkt wordt door een middeleeuwse flair. Op het plein van Rattenberg beginnen Tom Dumoulin en zijn concurrenten aan hun tijdrit.
Tijdens de eerste dertig kilometer wordt de rivier de Inn gevolgd. In het brede, lange Inndal zijn de hoogteverschillen beperkt en dat betekent dat er op het hoogteprofiel nog maar weinig glooiingen te bekennen zijn.
Maar zo vlak als het begin van de tijdrit was, zo zwaar is de enige beklimming van de dag. Tussen Fritzens en het Gnadenwald stijgt de weg in vijf kilometer zo’n 350 meter: goed voor ruim 7% gemiddeld. Maar met stukken tot 15% en een onregelmatige laatste kilometer is de Gnadenwald niet voor de poes.
Na een stukje plateau volgt dan een lange, eveneens onregelmatige afdaling naar de Innsbruckse voorstad Absam. Het is dan nog maar tien kilometer tot de finish aan de Rennweg in hartje Innsbruck, maar opgepast: ook hier zijn de vlakke wegen ver te zoeken.
Favorieten
Primoz Roglic leek lange tijd dé uitdager te worden van Tom Dumoulin. De Sloveen besloot echter vol in te zetten op de wegrit - en dus de tijdrit te laten schieten. Ook Chris Froome en Geraint Thomas gaven forfait aan dit WK, waardoor 'onze' Maastrichtenaar al drie geduchte concurrenten kwijt is.
Eentje blijft er dan nog over. Dat is Rohan Dennis, de Australische hardrijder die twee weken geleden op imposante wijze zijn vorm toonde in de Vuelta. Hij versloeg in de tijdrit in etappe 16 ploeggenoot Joey Rosskopf met een voorsprong van liefst vijftig seconden. Ook in de Abu Dhabi Tour, Tirreno-Adriatico en de Giro d'Italia pakte hij tijdritwinsten. De man is in vorm en dat weet Tom Dumoulin maar al te goed.
Want of Tom Dumoulin zelf in topvorm verkeerd, is na een lang, slopend seizoen nog maar de vraag. In het voorjaar zat het hem allemaal niet erg mee, maar met een tweede plaats in het eindklassement van zowel de Giro als de Tour kan de Limburger alsnog spreken van een geslaagd seizoen. In het wielernajaar zal de vorm van de huidige wereldkampioen misschien niet optimaal zijn, maar met een goede dag kan het zomaar zijn dat Dumoulin zijn titel glansrijk prolongeert.
Jonatan Castroviejo is eveneens een tijdrijder pur sang. De Bask eindigde twee jaar geleden al op het podium van het WK. Dit jaar behaalde hij al enkele ereplaatsen in verschillende tijdritten. De pittige klim naar Gnadenwald moet verteerbaar zijn voor Castroviejo, dus wellicht zien we deze rappe Spanjaard op de hoogste podiumtrede staan.
De Belgen hebben met Victor Campenaerts een goede schaduwfavoriet. De Vlaming schittert vooral in 'eendagstijdritten' en daar is het WK er natuurlijk één van. De Europese titel heeft hij alvast op zak, nu de mondiale nog. Alhoewel het parkoers niet helemaal op zijn lijf geschreven is.
Andere kanshebbers? Tony Martin, zijn jonge opvolger Maximiliaan Schachmann, Michal Kwiatkowski, de wereldkampioen van 2015 Vasil Kiryienka en thuisrijder Mathias Brändle. En tijdens zo'n WK komen er altijd wel onbekende jongens de top 10 binnendrijven. Dit jaar zou dat weleens de Deense tijdritkampioen Martin Toft Madsen kunnen zijn.
Het sterretjesdiagram:
***** Tom Dumoulin
**** Rohan Dennis, Jonatan Castroviejo
*** Victor Campenaerts, Maximilian Schachmann, Michal Kwiatkowski
** Vasil Kiryienka, Tony Martin, Matthias Brändle, Martin Toft Madsen
* Joey Rosskopf, Jos van Emden, Wilco Kelderman, Tobias Ludvigsson, Stefan Küng, Ryan Mullen, Alex Dowsett