Aerts vloert Van Aert in opener veldritwereldbeker

Toon Aerts heeft in het Amerikaanse Waterloo de eerste wereldbekercross van het seizoen op zijn naam weten te schrijven. De renner van Telenet Fidea Lions won door Wout van Aert op drie ronden van het einde uit het wiel te kletsen.

Toon Aerts
  • Afbeelding van Wout van Aert Wout van Aert

De veldritwereldbeker werd op gang geschoten nabij op de velden rondom het hoofdkwartier van Trek. De fietsenfabrikant koos er dit jaar voor het eerst in haar wereldbekermanche voor om niet de mannen, maar de vrouwen als laatste in het programma te programmeren, waardoor de heren vroeger dan gebruikelijk ten tonele mochten verschijnen. 

In Wisconsin werd gezocht naar een opvolger van Mathieu van der Poel, die vorig jaar de Amerikaanse wereldbekercross wist te winnen. De Nederlandse veelvraat zou dat zelf in ieder geval hoe dan ook niet worden. MvdP slaat de wereldbekermanches aan de andere kant van de grote oceaan immers over. 

Voor Wout van Aert werd het zijn eerste wedstrijd na zijn breuk met Veranda's Willems-Crelan. Kristof Cop, vriend en vaste mecanicien van de wereldkampioen, werd een paar dagen voor de cross door ploegbaas Nick Nuyens gesommeerd om terug te keren naar België. Het maakte de toch al niet ideale voorbereiding er nog maar iets lastiger op. 

Desondanks maakte de in het nieuw gestoken Van Aert een prima indruk op de razendsnelle omloop een prima indruk. Hij reed samen met Toon Aerts weg van de rest en de twee mochten het onder elkaar uitmaken.

Wout van Aert: zonder ploeg, maar nog altijd 

In de zevende van negen ronden plaatste Aerts zijn beslissende versnelling. Van Aert sputterde korte tijd tegen, maar het achterwiel van zijn landgenoot zou de wereldkampioen pas na de finish weer terugzien. "Ik ben op waarde geklopt", zou de man in de regenboogtrui na afloop ruiterlijk toegeven. 

Aerts was dolblij dat hij met een halve minuut voorsprong zou zegevieren. "Dat ik hier kan winnen bij de fabriek van Trek is echt 'amazing', zoals ze hier zeggen. Ik kan het zelf niet geloven", zei hij in het flashinterview.  

Laurens Sweeck completeerde namens Pauwels Sauzen-Vastgoedservice het podium.