Vuelta: Aanvalslust Bauke Mollema beloond met superstrijdlust

Bauke Mollema jaagde de afgelopen weken in de Vuelta a España zonder succes op etappezeges en de bergtrui. Maar al het aanvallen is niet voor niets geweest.

Bauke Mollema
  • Bauke Mollema Bauke Mollema

Mollema mocht na de slotrit door de straten van Madrid namelijk het podium betreden als meest aanvalslustige renner van de ronde. Naast een groene, door Feníe Energía gesponsorde beeldje dat Mollema op zijn schouw mag zetten verdiende de Nederlander ook drieduizend euro met het winnen van de supercombativo.

De Nederlander, die onlangs zijn handtekening zette onder een nieuwe tweejarige verbintenis met Trek-Segafredo, was tijdens de Spaanse drieweekse bijna vaker niet dan wel in het offensief. Tijdens maar liefst zeven van de negentien ritten in lijn zat hij mee van voren. Drie keer mocht hij tijdens de Ronde van Spanje het dagpodium al betreden als meest strijdlustigste van de dag.

Bauke Mollema zoals we hem de afgelopen Vuelta maar al te vaak zagen: in de aanval.

Etappewinst bleek echter niet weggelegd voor Mollema. Tijdens de vijfde etappe naar Roquetas de Mar was Simon Clarke hem te vlug af in een sprint. Een paar dagen later was er op La Covatilla opnieuw een tweede plaats voor de Groninger. Hij slaagde er aan het einde van de eerste week net niet in om de vanuit de kopgroep ontsnapte Ben King nog bij te halen op de slotklim.

De laatste dagen deed Mollema een dappere poging om het bergklassement nog op zijn naam te schrijven. Hij zou echter 12 punten achter Thomas De Gendt eindigen in dit nevenklassement.

De wedstrijdjury besloot de strijdlust van de 31-jarige alsnog te belonen met de prijs voor de superstrijdlust. Daardoor mocht hij voor de tweede keer in zijn carrière het eindpodium van de Vuelta a Espana voor het Madrileense postkantoor betreden. In 2011, toen Mollema vierde werd in de rittenkoers, pakte hij de winst in het puntenklassement.