Froome tegen Kruijswijk: 'Twee grote rondes achter elkaar is een mentaal gevecht'

Steven Kruijswijk toont nog altijd een goede vorm in de Ronde van Spanje. Ondanks de uitputtingsslag in de Tour de France klimt de Brabander met de besten mee omhoog. Maar volgens Giro-winnaar Chris Froome hangt het niet alleen van fysieke kracht af.

Kruijswijk
  • Afbeelding van Chris Froome Chris Froome
  • Afbeelding van Steven Kruijswijk Steven Kruijswijk

Steven Kruijswijk en Froome spraken elkaar tijdens het na-Tourcriterium in Etten-Leur. ''Hij zei me dat ik conditioneel wel in orde zou zijn, maar dat het op een gegeven moment aankomt op de wil om weer drie weken lang af te zien en het maximale uit jezelf te halen'', zegt Kruijswijk in de Telegraaf. 

''Het wordt een mentaal gevecht. Ik merk wel dat het me af en toe moeite kost, maar het voordeel is wel dat deze grote ronde een stuk gemakkelijker is dan de Tour. Daar moet je elke dag gefocust zijn en vooraan willen zitten. In de Vuelta kun je nog weleens op het laatste moment naar voren rijden en dan komt het ook goed.”

Momenteel staat Kruijswijk negende in de rangschikking van het algemeen klassement. Met nog een week te gaan in Spanje, verwacht de nummer 5 van de afgelopen Tour de France dat het ook in de komende dagen vuurwerk wordt. Maar hij heeft vertrouwen in een goed einde. ''Het zou mooi zijn als ik dit niveau tot zondag kan doortrekken en dinsdag ten opzichte van de klimmers in de tijdrit wat kan terugpakken. Er komt daarna ook nog veel klimwerk aan. Hopelijk kan ik dan wat meer laten zien dan alleen de schade beperken.”