Deze acht namen gaan namens Nederland naar het WK

De KNWU heeft de selectie van Oranje voor het komende wereldkampioenschap bekendgemaakt. De Telegraaf meldt dat Tom Dumoulin en Bauke Mollema de beoogde kopmannen zijn in Oostenrijk.

Dumoulin
  • Afbeelding van Tom Dumoulin Tom Dumoulin
  • Afbeelding van Bauke Mollema Bauke Mollema

Beiden kennen met een elfde plaats hun hoogste notering op het WK. Mollema in 2013 en Dumoulin in 2015. De renner van Trek-Segafredo probeert zichzelf in vorm te rijden via de Vuelta a España en lijkt daar de laatste dagen ook mee bezig. Dumoulin werd onlangs vierde in de Deutschland Tour en heeft zijn pijlen nu gericht op het WK in Oostenrijk. 

Achter Dumoulin en Mollema zal Wout Poels een vrije rol bekleden, zo meldt de Amsterdamse krant. De renner van Team Sky rijdt momenteel in de Tour of Britain en finishte vandaag in de groep met andere klassementsrenners. De Limburger heeft als voordeel dat hij in 2016 al een monumentale eendagskoers won, namelijk Luik-Bastenaken-Luik. 

De rest van de selectie bestaat uit Sam Oomen, Wilco Kelderman, Antwan Tolhoek, Steven Kruijswijk en Pieter Weening. Het lag in de lijn der verwachting dat Robert Gesink een plekje toebedeeld zou krijgen, maar ware het niet dat de Achterhoeker vorige week ten val kwam en daarbij geblesseerd raakte. De tijdrit zal worden betwist door titelverdediger Dumoulin, Kelderman en Dylan van Baarle. 

Doelen

Bij de vrouwen heeft bondscoach Thorwald Veneberg een plek ingeruimd voor Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten, Ellen van Dijk, Lucinda Brand, Amy Pieters, Chantal Blaak, Sabrina Stultiens en Janneke Ensing. Van Vleuten, Van Dijk, Van der Breggen en Brand rijden ook de tijdrit. 

Op de site van de KNWU licht Veneberg de doelen voor het WK toe: "Zowel met de mannen, als de vrouwen rijden we een uitstekend seizoen. Met drie wereldkampioenen is Nederland op meerdere vlakken de favoriet. Het selectieve parkoers dat de WK-organisatie heeft uitgetekend past bij de selectie die afreist naar Oostenrijk. Wij gaan er alles aan doen om de wereldtitels in Nederland te houden."

Bij de beloften zijn Thymen Arensman, onlangs nog tweede in de Tour de l'Avenir, Pascal Eenkhoorn, Jan Maas, Ide Schelling en Julius van den Berg geselecteerd. Van den Berg en Eenkhoorn, al actief voor een WorldTour-formatie, rijden ook in de race tegen de klok.