Valverde vloert Sagan in Vuelta a España, Van Poppel derde

Alejandro Valverde heeft zijn tweede ritzege in deze Ronde van Spanje geboekt. In Almadén haalde de Spanjaard in de laatste meters Peter Sagan in, die nog altijd wacht op zijn eerste overwinning deze Vuelta.

Valverde
  • Afbeelding van Peter Sagan Peter Sagan
  • Afbeelding van Alejandro Valverde Alejandro Valverde

Een pittige finale maakte deze achtste etappe tot een verraderlijke; de klassementsmannen moesten op hun hoede zijn. In het begin van de rit deden ze het echter rustig aan, want de kopgroep kreeg een voorsprong van liefst twaalf minuten.

Door de grote voorsprong van de kopgroep was het peloton genoodzaakt om al vroeg de achtervolging in te zetten. FDJ, Sky en Bora-Hansgrohe namen de kop in de grote groep en op tien kilometer van de aankomst in Almadén werden de koplopers weer ingerekend.

In de heuvelachtige slotfase zette LottoNL-Jumbo zich op kop. Het tempo lag hoog op de Castilliaanse wegen. De Nederlandse formatie wist het echter niet af te maken, want in de steile slotkilometer werden ze ingehaald door de puncheurs. Peter Sagan ging lang aan kop en leek af te stevenen op zijn eerste ritzege in deze Ronde van Spanje. Maar met nog vijftig meter te gaan kletste een ontketende Alejandro Valverde er nog genadeloos overheen. El Imbatido boekte zo zijn tweede ritzege in deze Vuelta. Danny van Poppel werd daarachter knap derde.