Rohan Dennis snelt naar eerste rode trui in Vuelta

Rohan Dennis heeft de openingstijdrit van de Vuelta a España gewonnen. De Australische tijdritkampioen snelde op het parkoers door Málaga naar de toptijd, terwijl Dylan van Baarle knap vijfde werd.

Rohan Dennis
  • Afbeelding van Rohan Dennis Rohan Dennis
  • Afbeelding van Dylan van Baarle Dylan van Baarle

Utrechter Martijn Tusveld opende het tijdrijdersbal met een knappe chrono. Onder anderen Tiesj Benoot en Sebastiaan Langeveld beten zich tevergeefs stuk op de tijd van de Sunweb-renner. Maar het was slechts een opwarmertje, want Dylan van Baarle zette even later een nette richttijd neer.

Lange tijd kon Van Baarle op de hotseat plaatsnemen. Pas na een uur zag hij zijn tijd in gevaar komen, toen ploegmaat Castroviejo op een seconde strandde. Nelson Oliveira was echter in aantocht, de Portugees dook ruimschoots onder de tijd van Van Baarle.

Na een kwartier was Oliveira's hoop over, want Michal Kwiatkowski reed als een bezetene over het tijdritparkoers in Málaga. Twaalf seconden was het verschil tussen de Pool en Oliveira, in het voordeel van Kwiatkowski uiteraard.

Campenaerts net niet, Dennis ruimschoots wel

Victor Campenaerts is de Belgische hoop op tijdritgebied. De Vlaming rijdt al een jaar rond in de trui van Europees tijdritkampioen en ondanks een klimmetje halverwege deze tijdrit, was Campenaerts een van de topfavorieten voor vandaag. Maar winnen deed hij niet, want Kwiatkowski bleek het parkoers nét een seconde sneller afgelegd te hebben. Maar er was er een nog sneller: Rohan Dennis. De Australiër was liefst zes seconden sneller dan zijn Poolse concurrent. Zodoende mag Dennis morgen in de rode leiderstrui starten.