Tourritwinnaar en Paralympische legende Javier Otxoa (43) overleden

Javier Otxoa is vandaag na een lang ziekbed op 43-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Alhaurín de la Torre.

Javier Otxoa

De Baskische renner won in 1996 het Circuito Montañes. Dat was één van de redenen waarom Otxoa een jaar later voor Kelme mocht debuteren in het profpeloton. Een veelwinnaar was de op 30 augustus 1974 geboren Otxoa niet, maar zijn legendarische solo in de Ronde van Frankrijk van 2000 staat in het geheugen van vele wielerliefhebbers gegrift.

Held van de Hautacam

Op 10 juli 2000 zit Otxoa mee in de vroege vlucht in de etappe die over 205 kilometer van Dax naar Hautacam voert. Op het menu staan de Côte de Barcus, de Col de Marie Blanque, de Col d'Aubisque, de Col du Soulor en de zware slotklim naar Hautacam. Onderweg komt de Spanjaard op alle beklimmingen als eerste boven.

Op de lastige klim naar de streep rijdt een ontketende Lance Armstrong weg van God en klein pierke, maar Otxoa houdt na een heroïsche monsterontsnapping de Amerikaan achter zich. Hij doemt na meer dan 150 eenzame kilometers door de Pyreneeën als eerste op uit de mist. In het eindklassement van die Tour zou Otxoa de dertiende plaats bezetten.

Ongeluk

In februari 2001 slaat het noodlot toe. Samen met tweelingboer Ricardo traint Javier een dag na Valentijnsdag op de vluchtstrook van de A-357 nabij Málaga wanneer ze worden aangereden door een onoplettende automobilist. Ricardo overlijdt een paar minuten na het ongeval. Javier raakt in coma en artsen geven eigenlijk geen cent meer voor zijn overlevingskansen.

Het graf naast Ricardo wordt vrijgehouden voor Javier. Artsen willen de kunstmatige beademing stopzetten, maar na 64 dagen gebeurt waar dan nog amper iemand rekening mee houdt: de Bask ontwaakt uit zijn coma en hij opent zijn ogen.

Paralympisch kampioen

De schade is wel enorm: Otxoa is geestelijk en lichamelijk gehandicapt. Maar hij is nog niet klaar met het leven. Integendeel: hij leert weer lopen, praten, schrijven en rekenen en ook zijn sportcarrière is nog niet voorbij, hoewel er van de belofte aan zijn broer om ooit weer in het profpeloton actief te zijn niets meer terecht komt.

Maar ook als mindervalide wielrenner presteert Otxoa. Zowel op de Paralympische Spelen van Athene als Peking wordt hij tot kampioen gekroond. In 2004 wint hij in zijn categorie zelfs de tijdrit én de wegrit. 

Eerbetoon

In Málaga, niet ver van Alhaurín de la Torre, vertrekt morgen de Ronde van Spanje met een minuut stilte als eerbetoon. Maandag finisht de derde etappe in het stadje waar Otxoa zijn laatste adem uitblies. Het is nog niet bekend wat de dood van Otxoa voor de festiviteiten betekent, al mag worden aangenomen dat het wielerfeest een versoberd karakter krijgt.

Op sociale media wordt Otxoa door vrienden, bekenden en fans bewonderd om zijn wilskracht 

De legendarische zege van Otxoa op Hautacam

De in 2005 verschenen film Sprint Espécial vertelt het levensverhaal van Javier Otxoa