'Tour de France pakt uit met loeisteile aankomst op skipiste'

Geraint Thomas is nog maar net bekomen van alle huldigingen voor het winnen van de Ronde van Frankrijk van 2018, maar bij de ASO zijn ze natuurlijk alweer bezig met het parkoers van de editie van volgend jaar.

La Planche des Belles Filles
  • Afbeelding van Geraint Thomas Geraint Thomas

We weten al enige tijd dat Brussel het Grand Départ mag organiseren. Het eerbetoon aan Eddy Merckx begint met een 192 kilometer tocht van Brussel naar Charleroi en weer terug naar de Belgische hoofdstad. Ondanks de aanwezigheid van de Bosberg en de Muur van Geraardsbergen lijkt een massasprint het meest waarschijnlijke scenario.

Een dag later wacht er een ploegentijdrit die begint in de voortuin van koning Filip en koningin Mathilde. Vanuit het Koninklijk paleis is het 28 kilometer buffelen naar het Atomium, waar de finishlijn is getrokken.

Maar de Ronde van Frankrijk heeft meer etappes, 21 om precies te zijn. En daar de parkoerspresentatie over niet al te lange tijd alweer op het programma staat doen allerlei geruchten alweer de ronde. De Tourorganisatie werkt daar zelf ook graag aan mee. Stephane Boury gooide gisteren de volgende tweet de wereld in. Vrij vertaald: "Een nog onuitgegeven aankomst in de Tour van 2019, met een passage over van 24% op honderd meter van de streep. Er zal spektakel zijn..."

Enthousiastelingen gingen direct op onderzoek uit en een journalist van France Bleue had bingo. Jean Francois Fernandez vond op de top van La Planche des Belles Filles dit bordje. 

En even later wist hij ook de foto van Boury na te apen. Het heeft er dus alle schijn van dat de klim in de Vogezen andermaal het decor wordt van een aankomst in La Grande Boucle. Alleen ligt de aankomst nu echt op de top van de berg.

In de geschiedenis van de Tour duikt La Planche des Belles Filles pas in 2012 voor het eerst op. De 5,9 kilometer lange beklimming vanuit Plancher-les-Mines kent een gemiddeld stijgingspercentage van 8,5% en Chris Froome wordt er de eerste winnaar. Ook Vincenzo Nibali (2014) en Fabio Aru (2017) weten te zegevieren.

De huidige aankomst ligt op 1035 meter hoogte, maar voor de aankomst die ASO nu voor ogen lijkt te hebben komt de finishlijn nog dik honderd meter hoger te liggen. Het pad dat zal worden gevolgd doet dienst als wandelpad en skipiste. De ondergrond? Grind, al bestaat de mogelijkheid dat de weg naar de top nog wordt geasfalteerd.

In ieder geval zal de beklimming zoals het nu lijkt zo'n zeven kilometer lang zijn. Het gemiddelde stijgingspercentage gaat van 8,5 naar om en nabij de 8,5 procent.