Marianne Vos grijpt de macht in Ladies Tour of Norway

De eerste etappe van de Ladies Tour of Norway is een kolfje naar de hand van gebleken. In Mysen passeerde Vos in de sprint in extremis nog de ontsnapte Karol-Ann Canuel.

Marianne Vos Mysen

Karol-Ann Canuel reed al meer dan twintig kilometer vooruit. De Canadese hardrijdster van Boels-Dolmans had zelfs even een gat van meer dan een minuut, maar met dank aan de werken van onder meer Mitchelton-SCOTT en Team Sunweb slonk de voorsprong snel.

Toch zag het er in de slotronde nog even naar uit dat ze het zou halen; in de groep der achtervolgers was er namelijk kortstondig sprake van getreuzel na een etappe die nooit op zijn gat lag. Uiteindelijk zouden de Sunweb-vrouwen in dienst van Amerikaans kampioene Coryn Rivera ervoor zorgen dat de snelle dames in de oplopende laatste recht lijn nog over Canuel heen konden springen.

Terwijl Canuel in de achtergrond na haar dappere poging uitbolt naar de finish duelleren Vos en Fahlin om de etappeoverwinning.

Vos ging de sprint aan op tweehonderd meter en zij passeerde op gekende wijze de strijdvaardige Canadese als eerste. Vanuit het wiel van de kopvrouw van Waowdeals zou Zweeds kampioene Emilia Fahlin nog verdraaid dichtbij komen, maar de renster van Wiggle HIGH5 zou een paar centimeter tekort komen om de titelverdedigster in de Vrouwenronde van Noorwegen nog te kunnen passeren. Achter de twee zou Rivera het harde labeur van Sunweb nog met een derde plaats belonen.

Voor de Brabantse, die de hele dag bij de pinken was en continu meesprong met allerhande kortdurende ontsnappingspogingen, is het haar tweede WorldTour-zege in vijf dagen. Afgelopen maandag won ze ook al op imponerende wijze de wedstrijd in Vårgårda. Eerder dit seizoen was ze al de beste in een Giro Rosa-rit en daarnaast pakte ze een etappeoverwinning en de eindzege in de BeNe Ladies Tour.

Of Vos de eindzege van vorig jaar kan herhalen blijkt komende zondag, als het peloton na drie etappes af mag sprinten in de straten van de Noorse grensplaats Halden. Vos verdedigt morgen in de rit van Fredrikstad naar Sarpsborg een voorsprong van negen tellen op Coryn Rivera. Die voorsprong heeft ze te danken aan de bij de finish en onderweg bij elkaar gesprokkelde boniseconden.  

Een vertrouwd beeld voor het Noorse publiek: Marianne Vos in de leiderstrui.