BinckBank Tour: Taco van der Hoorn zegeviert uit vroege vlucht

Taco van der Hoorn heeft de derde etappe in de BinckBank Tour gewonnen. Hij bleef vanuit de vroege vlucht Maxime Vantomme en Sean De Bie voor. Matej Mohoric is de nieuwe leider.

Hoorn
  • Afbeelding van Matej Mohoric Matej Mohoric
  • Afbeelding van Taco van der Hoorn Taco van der Hoorn

Na de tijdrit van gisteren was de verwachting dat de beurt vandaag weer zou zijn aan de renners met snelle benen. Dat weerhield een vijftal er niet van ten aanval te trekken. Taco van der Hoorn, Jesper Asselman (Roompot-Nederlandse Loterij), Sean De Bie (Veranda's Willems-Crelan), Maxime Vantomme (WB Aqua Protect Veranclassic) en Matej Mohoric (Bahrein-Merida) kozen voor de aanval.

Ze zouden een maximale voorsprong van een kleine vier minuten bijeen rijden. Van der Hoorn (zware hersenschudding) en Asselman (enkelbreuk) konden zich eindelijk weer laten zien, nadat ze lange tijd aan de kant hebben gestaan dit seizoen. 

Sprintersploegen

Lange tijd bleef die voorgift rond de drie minuten hangen. Hoewel Team LottoNL-Jumbo, Mitchelton-Scott, Katusha-Alpecin en Quick Step-Floors volle bak op kop van het peloton reden, weerde het vijftal zich meer dan kranig. Op een kleine dertig kilometer van het einde meldde ook Greg Van Avermaet zich in dienst van leider Stefan Küng op kop van het peloton, doordat de koplopers een bedreiging begonnen te vormen voor de leiderstrui van de Zwitser.

Met nog twintig kilometer te gaan had het vijftal nog een voorsprong van 2 minuten en 30 seconden. Dat betekende dat ze in ieder geval de gouden kilometer zouden halen, maar ook dat de strijd om de ritzege steeds dichterbij kwam. Hoe hard ze ook reden op kop van het peloton: heel veel dichter bij de kopgroep kwamen de sprintersploegen niet. Zelfs erkende hardrijders als Yves Lampaert, Niki Terpstra en Thomas De Gendt wisten het gat niet meer te overbruggen. 

Dus zou het vijftal mogen uitmaken wie er met de derde etappe aan de haal zou gaan. De eerste aanval kwam op vijf kilometer van het einde van Mohoric, maar de Sloveen werd teruggehaald door De Bie, die duidelijk op het wiel van Mohoric reed. Mohoric probeerde het vervolgens nog een aantal keer, maar wist niet weg te komen. De eerste poging van Van der Hoorn was wel raak. Zo kon hij in de tweede koers van zijn seizoen al een eerste overwinning boeken.