Fabio Jakobsen klopt Kittel en Groenewegen in de BinckBank Tour

Fabio Jakobsen verslaat de sprinterstop in de BinckBank Tour. Hij laat grote namen achter zich als Marcel Kittel, Dylan Groenewegen en Caleb Ewan. Hij is tevens ook de eerste leider in de BinckBank Tour.

Fabio Jakobsen
  • Afbeelding van Fabio Jakobsen Fabio Jakobsen
  • Afbeelding van Caleb Ewan Caleb Ewan
  • Afbeelding van Dylan Groenewegen Dylan Groenewegen

Vanochtend ging de BinckBank Tour van start vanuit Heereveen waar de renners een route van 177 km te wachten stond richting Bolsward. Het was een vlakke etappe zonder al te veel wind en was een prooi voor de sprinters. Zes renners kozen al vroeg het ruime sop, het waren neoprof Julius van den Berg, Manuele Boaro, Dries de Bondt, Dimitri Peyskens, Elmar Reinders en Thomas Sprengers. Het regende in Friesland en dat zorgde voor de nodige valpartijen zonder al te veel erg. 

Het waren LottoNL-Jumbo en Quick-Step Floors die de koers controleerde. De kopgroep kreeg weinig ruimte, maar mocht wel de Gouden Kilometer onder elkaar uitmaken. De Gouden Kilometer ligt op 20 kilometer voor het einde en bestaat uit 3 sprints in 1 kilometer waarin per sprint 3, 2 en 1 seconde te verdienen is. Daarin pakte Peyskens de eerste sprint, Dries de Bondt won de 2e en Reinders won de laatste tussensprint. 

De kopgroep werd niet veel later bijgehaald en toen was het sprinten geblazen. Jan-Willem van Schip dacht daar echter anders over. Hij probeerde het nog met een late uitval, maar zonder succes. De sprint treintjes en de rechttoe rechtaan wegen maakte de Nederlander kansloos. De eindsprint werd nog ontregelt door een valpartij, maar alle sprinters bleven overeind. In de sprint was het Jakobsen die aan het langste eind trok nipt voor Marcel Kittel en Caleb Ewan. Hij had een perfecte lead-out van Florian Sénéchal en Caleb Ewan ging van iets te ver aan. Kittel moest van ver komen en kwam met veel snelheid opzetten, maar de streep kwam voor Jakobsen net op tijd. De Nederlander van Quick-Step mag morgen starten in de leiderstrui.