Transfermania: Jaarlijkse stoelendans geopend met Van Aert, Greipel en anderen

Wout van Aert verwisselt 1 januari 2019 het blauwe tenue van Vérandas Willems-Crélan voor het blauwe tricot van Aqua Blue Sport. Dat maakte de Ierse pro-continentale formatie vandaag bekend in een communiqué. Of toch niet?

Wout van Aert
  • Afbeelding van Wout van Aert Wout van Aert

Aqua Blue Sport neemt Vérandas Willems-Crélan over, kopte het persbericht dat de Ierse ploeg vanmiddag deed uitgaan. De drievoudig wereldkampioen veldrijden Wout van Aert wordt volgens Aqua Blue Sport-oprichter Rick Delaney een grote toevoeging voor het team. Hij zal zowel in het veld als op de weg de kleuren van de formatie verdedigen. 

"We zijn momenteel nog in onderhandeling met een aantal andere renners voor het seizoen 2019. We hopen deze renners binnenkort te kunnen presenteren", zegt Delaney in het statement van Aqua Blue Sport, dat met de komst van Wout van Aert zo goed als zeker zou zijn van een wildcard voor de Vlaamse voorjaarsklassiekers.

Nick Nuyens, momenteel ploegbaas van Vérandas Willems-Crélan zou de overstap maken naar het management van de Ierse equipe. "Er is veel potentieel in deze groep en het is een droom van mij om samen te werken met de renners die al aanwezig zijn. Het is een goede dag voor Sniper Cycling en Aqua Blue Sport", verklaart de gewezen winnaar van de Ronde van Vlaanderen in het persbericht van Aqua Blue Sport, dat intussen is ingetrokken. 

Vérandas Willems-Crélan ontkent namelijk op hun beurt dat de ploeg is overgenomen. "We kunnen bevestigen dat we momenteel gesprekken voeren om een mogelijke samenwerking te bekijken vanaf 2019. Uit respect naar alle betrokken partijen zullen wij ons voorlopig onthouden van commentaar."

LottoNL-Jumbo trekt Deense klimgeit aan

De 21-jarige Deen Jonas Vingegaard rijdt de komende twee seizoenen voor LottoNL-Jumbo. Dat maakte de Nederlandse WorldTour-formatie eerder vandaag bekend. Vingegaard komt over van ColoQuick. Recentelijk won hij nog de proloog van de Giro Ciclistico della Valle d'Aosta Mont Blanc.

“Onze ambitie is om de grootste talenten ter wereld in ons team te krijgen. Jonas is uitgebreid gevolgd, getest en besproken binnen ons scoutingsteam. Wij geloven in een mooie toekomst met hem gaan hem intensief begeleiden”, verklaart Merijn Zeeman in de persverklaring van de ploeg.

Vingegaard zegt op zijn beurt dat er met de transfer een droom in vervulling gaat. "De focus ligt op het proces en niet op de resultaten. Dat spreekt me aan en daarom is Team LottoNL-Jumbo voor mijn gevoel het juiste team om mijn carrière te vervolgen. Ik hoop bij te dragen aan het toekomstig succes van de ploeg en ik ben dankbaar voor de begeleiding die ik heb gehad bij ColoQuick. Zonder hen had ik deze stap nooit kunnen maken."

Ploeg Barguil lijft Greipel in 

De Duitse topsprinter André Greipel zet daarentegen juist een stapje terug. Er was al bekend dat hij na acht succesvolle jaren bij Lotto-Soudal zijn carrière niet bij de Belgische WorldTour-ploeg zou voortzetten. L'Equipe en Het Nieuwsblad melden vandaag dat hij naar Fortuneo-Samsic gaat.

Hoewel er nog geen officiële bevestiging is zou de 36-jarige Gorilla van Rostock een plekje bij de Franse pro-continentale hebben verkozen boven aanbiedingen van CCC en Bahrain Merida. 

Breschel blijft

EF Education First-Drapac p/b Cannondale maakte dan weer bekend dat het contract van Matti Breschel is opengebroken. De 33-jarige Deen blijft dus ook volgend seizoen een teamgenoot van Sep Vanmarcke en Tom Van Asbroeck. "Ik hoopte het hele jaar dat ik bij kon tekenen en ik ben erg blij dat ik voglend jaar deel mag uitmaken van de ploeg. Ik kijk al uit naar de klassiekers."

Stagiares