Tom Dumoulin wint tijdrit, Thomas verzekert zich van eindzege

Geraint Thomas heeft zich in de 31 kilometer lange tijdrit van Saint-Pée-sur-Nivelle naar Espelette verzekerd van Tourwinst. De Welshman verdedigde zijn voorsprong op Tom Dumoulin, die nog wel de slottijdrit wist te winnen.

Tom Dumoulin
  • Afbeelding van Geraint Thomas Geraint Thomas
  • Afbeelding van Tom Dumoulin Tom Dumoulin

Dankzij zijn overwinning verzekerde Dumoulin zich naar alle waarschijnlijkheid van de tweede plaats in Parijs. De Limburger wordt daarmee de eerste Nederlands sinds Erik Breukink in 1990 die op het eindpodium weet te staan. Exact dertig jaar geleden was Steven Rooks de laatste landgenoot die tweede werd in La Grande Boucle

Inleidende beschietingen

In de eerste uren van de voorlaatste etappe werd er volgens de tijdrittraditie veelvuldig stuivertje gewisseld. Nadat rodelantaarndrager Lawson Craddock als eerste renner was gefinisht in Espelette mochten achtereenvolgens ook Jay Thomson, Amund Grøndahl Jansen, Michael Hepburn, Marc Soler, Soren Kragh Andersen en Michal Kwiatkowski met hun achterwerk op de hot seat plaatsnemen. 

Kruijswijk houdt stand; Roglic kukelt van podium

De Pool stond nog altijd aan de leiding toen 21 minuten over vier Steven Kruijswijk aan zijn chronoproef begon. De LottoNL-Jumbo-man uit Nuenen verdedigde drie seconden voorsprong op Mikel Landa en dat deed hij met verve. Hij verzekerde zich dankzij een puike prestatie in de afsluitende chronoproef van zijn eerste top vijfklassering in La Grande Boucle.

Na Kruijswijk begon de strijd om op het Tourpodium terecht te komen. Dit gevecht werd geopend door Chris Froome, die slechts 13 seconden achter Primoz Roglic en 32 tellen achter Dumoulin stond. De viervoudig winnaar en titelverdediger gaf de laatste dagen niet blijk van topvorm, maar aan de eerste tijdmeting zette hij wel de richttijd op de tabellen. Daarmee zette hij de concurrentie onder druk. Sterker nog...

Vooral Primoz Roglic, voor aanvang van de tijdrit nog op het virtuele podium, bleek daarvan het kind van de rekening. De winnaar van de laatste Pyreneeënrit was al bij het passeren van het eerste tussenpunt voorbijgereden door de winnaar van de Giro en dat bleek ook aan de finish het geval. Voor de Sloveen rest de ondankbare vierde plaats op het eindpodium.

Dumoulin in extremis

Dumoulin kon gezien zijn achterstand op geletruidrager Geraint Thomas in het klassement geen aanspraak meer maken op de Maillot Jaune, tenzij er zich in Frans Baskenland een wonder zou voltrekken. Maar het mirakel kwam er niet in de Franse chilipeperhoofdstad. Het leek er zelfs even op dat de wereldkampioen niet eens in zijn regenboogtrui zou kunnen starten. 

Het tenue van de mondiale meester van de chronoproef was namelijk zoek. Kledingsponsor Etxeondo kreeg het echter voor elkaar om op tijd een op maat gemaakt pak af te leveren bij de ploegbus van Team Sunweb. En daardoor kon Dumoulin toch in zijn vertrouwde regenboogkloffie beginnen aan de voorlaatste etappe.

2'05", de achterstand van Dumoulin, werd onderweg alleen maar groter en de Limburger moest tevens enkele tellen prijsgeven op Chris Froome. De gedroomde etappewinst leek er derhalve niet te komen voor de Limburger. Dankzij een uitstekende slotfase wist Dumoulin echter in extremis nog over de winnaar van de jongste Giro d'Italia heen te wippen. Het verschil tussen de twee kemphanen was slechts één seconde aan de meet. 

Thomas op safe naar eindzege

Geraint Thomas leek naast de eindwinst in de Ronde van Frankrijk tevens op weg maar een derde ritzege, maar in extremis ging de ritzege toch naar de Nederlander. Bij de eerste twee meetpunten was de Welshman nog als snelste doorgekomen, maar in de laatste kilometers op weg naar Espelette besloot hij op safe te spelen en niet al te veel risico meer te nemen.

Thomas verloor nog veel tijd op Dumoulin en co., maar aan de finish was daar, ondanks het missen van die ene wel die ene zekerheid: hij mag zich morgen op de Champs-Élysées laten kronen tot eindwinnaar van de 105de Tour de France.