Roglic wipt Froome van Tour-podium met ritzege in laatste Pyreneeën-rit

De negentiende etappe in de Tour de France werd gewonnen door Primoz Roglic. In de zware Pyreneeënrit richting Laruns was de Sloveen van Team LottoNL-Jumbo de sterkste. Geraint Thomas blijft leider in de Tour.

Roglic
  • Afbeelding van Geraint Thomas Geraint Thomas
  • Afbeelding van Primož Roglič Primož Roglič

De laatste bergrit van de Tour de France stond op het programma. Net iets meer dan 200 kilometer van Lourdes naar Laruns. Onderweg moesten de renners drie zware cols overwinnen: de Aspin, de Tourmalet en de Aubisque (via de zijde van de Soulor).

Voer voor goed klimmende vluchters dus. Al snel lieten mannen als Warren Barguil, bollentruidrager Julian Alaphilippe en Adam Yates zich van voren zien. Ook de Luxemburgse kampioen en winnaar van Luik-Bastenaken-Luik Bob Jungels was van de partij.

Vroege aanval

Op de Col de Tourmalet was het Ilnur Zakarin die voor het offensief koos. De Rus van Team Katusha Alpecin deed dat met landgenoot Pavel Kochetkov. Mikel Landa sloop mee. Met de nummer 7 van het klassement waren de kleppers al vroeg aan het strijden. Romain Bardet en Rafal Majka kwamen ook aansluiten. Een mengeling van vroege vluchters en klassementsmannen kwam voorop te liggen.

Team Sky bleef rustig tempo maken in het peloton. Maar op de Col des Bordères moest Michal Kwiatkowski het tempo al gaan bepalen en bleef daarna enkel nog Egan Bernal als knecht over. Steven Kruijswijk viel aan en even later was het Tom Dumoulin die de gele truidrager Geraint Thomas wilde bestoken. 

De Nederlander prikte nog eens, maar Thomas bleef aan het wiel plakken. Telkens kon ook Primoz Roglic mee, terwijl Chris Froome iedere keer een klein gaatje moest laten. Bij een versnelling van de Sloveen van Team LottoNL-Jumbo leek de viervoudig Tour-winnaar toch echt te passen.

Binnen een mum van tijd reden Roglic, Dumoulin en Thomas richting Kruijswijk, Froome reed dan een halve minuut achter zijn concurrenten. Op kop waren enkel nog Bardet, Landa, Majka en Zakarin over, terwijl in de afdaling van de Soulor Froome terug bij de klassementstoppers kwam aansluiten.

Finale bergaf

Bernal, die Froome had teruggebracht, reed de groep der favorieten terug naar Kruijswijk toen deze even een gaatje sloeg. Het kopkwartet had dan nog maar 15 seconden voorsprong over. 

Kruijswijk ging nog eens aan, maar kon nauwelijks wegkomen. Majka was vooraan weggereden, terwijl de andere koplopers een voor een werden ingerekend. Roglic ging nog eens een poging wagen en weer moest Froome een kleine ruimte laten.

Majka kwam met een paar tellen voorschot boven op de Aubisque. Dan volgde enkel nog de afdaling naar Laruns. De groep met klassementsrenners haalde Majka snel bij. Roglic kon bergaf wat afstand nemen op zijn tegenstanders en stelde op die manier de derde ritzege van Team LottoNL-Jumbo in deze Tour de France veilig. Eerder won Dylan Groenewegen zowel de zevende als achtste etappe in een massasprint. 

In de achtergrond verloor Kruijswijk zijn plaats aan Landa, maar pakte een positie terug op Quintana. De Nederlander blijft zesde in het algemeen klassement. Door zijn voorsprong en bonificaties reed Roglic zich naar een voorlopige derde plaats in diezelfde rangschikking.