Wie dacht dat we na rit 17 niet meer de bergen in zouden gaan, komt bedrogen uit. In het slotweekend heeft de Tour-organisatie voor veel vertier gekozen.
We krijgen vandaag onder meer de Tourmalet en de Aubisque, dat zal de vaste Tour de France-kijker vast niet erg vinden.
Heilige grond
Gestart wordt in Lourdes. Dat is de grootste katholieke bedevaartsplaats in geheel Frankrijk en een belangrijke plaats op de Camino Frances, de bedevaartsroute richting Santiago de Compostela. In de 19de eeuw verklaarde een 14-jarig meisje Bernadette Soubirous dat ze verschijningen van de Heilige Maagd Maria had gezien in de grot van Massabielle.
Bij die plaats werd een standbeeld opgericht, een kapel gebouwd en uiteindelijk ook een basiliek. Dit werd uiteindelijk het Heiligdom van de Notre-Dame van Lourdes. De kans dat een aanvallende klimmer met de ritwinst aan de haal gaat, is vrij groot. Dat komt alleen al door de aanloop naar de eerste beklimming, de Col d’Aspin.
Het duurt 66 kilometer – over glooiende wegen – voor ze in Arreau aan de voet van de eerste klim van de dag zijn. Daar wordt een eerste selectie gemaakt, waarna het in de resterende kilometers niet meer stil gaat vallen.
5 beklimmingen in 100 kilometer
Na de Aspin volgt namelijk zoals zo vaak de Col de Tourmalet. Omdat de Col d’Aspin eerst wordt beklommen zal de beklimming plaats vinden via de kant van Sainte-Marie-de-Campan. Vervolgens wordt afgedaald naar Luz-Saint-Sauveur om daar een kleine 20 kilometer in de vallei te rijden.
In Argelès-Gazost wordt dan weer de weg omhoog verkozen. We krijgen drie beklimmingen op rij. De eerste trap is de Col des Bordères. Deze is 8,6 kilometer aan 5,8% gemiddeld. Dalen we kort af, om vervolgens de Col d’Aubisque van de kant te pakken die we niet gewend zijn.
We beklimmen eerst de Soulor, dalen opnieuw eventjes af en rijden dan naar de top van de Aubisque. Daarna dalen we 20 kilometer lang af naar de voet van de Aubisque, waar de eindstreep getrokken is in Laruns.
Favorieten
Zoals gezegd: normaal is dit een ritje voor de goed klimmende vluchters. Waarschijnlijk willen de klassementsmannen elkaar nog wel testen, maar om tot aan de Tourmalet de rangen gesloten te houden: dat lijkt onmogelijk.
Het is zeer waarschijnlijk dat op weg naar de Aspin lang gevochten zal worden om in de goede ontsnapping te raken, vaak ook doordat renners die tussen plaats 11 en 20 staan in het klassement zich in de vlucht van de dag willen mengen om zo nog richting de top 10 te sluipen.
De enige twee bergritten met aankomst bergaf tot nu toe zijn gewonnen door Julian Alaphilippe. Kan hij net als in Le Grand-Bornand en Bagnères-de-Luchon zegevieren? Dan moet hij onder meer van aanvallende klimmers als Rafal Majka af. Adam Yates, Bauke Mollema, Robert Gesink, Damiano Caruso en nog veel meer: we hebben er al genoeg gezien deze Tour.
Als het tussen de favorieten gaat hangt het vooral af van wie het meeste lef heeft. Ten eerste om aan te vallen bergop, ten tweede om een eventueel bij elkaar gefietste voorsprong uit te diepen bergaf. Nairo Quintana heeft richting de Col du Portet laten zien nu in vorm te zijn, misschien wil de kleine Colombiaan daar nog eens de vruchten van plukken.
Gaan we nog een strijd zien tussen Tom Dumoulin, Geraint Thomas, Chris Froome en Primoz Roglic? Wellicht dat Steven Kruijswijk van het kampen tussen die vier namen gebruik kan maken om dichter bij Quintana en een vijfde plaats in de Tour te sluipen.
*****
Julian Alaphilippe
****
Rafal Majka & Adam Yates
***
Robert Gesink, Bauke Mollema & Primoz Roglic
**
Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk, Nairo Quintana & Geraint Thomas
*
Warren Barguil, Chris Froome, Mikel Landa, Dan Martin & Alejandro Valverde