De laatsten zullen de eersten zijn: Arnaud Démare redt Tour in Pau

Arnaud Démare knokte zich de voorbije week over de grote cols. Meerdere keren kwam hij moederziel alleen op grote achterstand binnen. In Pau kreeg hij de kans om zijn ronde te redden, en dat deed hij met verve. Démare won de massaspurt.

Arnaud Démare
  • Afbeelding van Arnaud Démare Arnaud Démare

De achttiende rit van de 105de Tour de France is er niet één die wielerliefhebbers tot het einde der tijden zullen onthouden. Geen Pyreneeëncols, maar een licht glooiende, 171 kilometer lange expeditie stond er vandaag op het programma tussen het bescheiden Trie-sur-Baïse en bekend Touroord Pau. Vrijwel direct vanuit het vertrek gingen vijf renners op de pedalen staan. Het bleek direct de goede ontsnapping, al moest erlange tijd  hard voor gereden worden.

Klassiekerkoning Niki Terpstra (Quick-Step Floors) was één van de coureurs die de etappe probeerden te animeren. Guillaume van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert), Thomas Boudat (Direct Energie) en de Mitchelton-SCOTT-mannen Matthew Hayman en Luke Durbridge gingen met de Nederlandse hardrijder mee om het tegen de bierkaai op te nemen.

De vijf animatoren bleken bezig aan een kansloze missie.

Groot werd de voorsprong van het kwintet nooit. Het zorgde ervoor dat Sep Vanmarcke (EF Education First - Drapac p/b Cannondale) en het Trek-Segafredo-duo Michael Gogl Jasper Stuyven er met nog goed honderd kilometer te gaan naartoe probeerden te springen. Wachten gingen de vijf koplopers echter niet doen, en het duurde niet lang voordat de drie het zinloze van hun ontsnapping in zagen. 

Op wat valpartijen (Adam Yates en Nairo Quintana) en materiaalproblemen voor de Franse Cofidis-sprinter Christophe Laporte na gebeurde er weinig. Van Keirsbulck pakte op de côte d'Anos nog een puntje voor het bergklassement, maar het lied van de vluchters was niet lang daarna uit. Hoewel Daniel Martin op hetzelfde klimmetje nog even een speldenprik uitdeelde bleek de massasprint onvermijdelijk. En daarin was Démare onklopbaar. Hij nam eenvoudig de maat van Laporte en Alexander Kristoff, die al op een paar lengtes werd gereden.

Voor Arnaud Démare voelde de zege als een beloning. "Ik heb niet voor niets zo hard gewerkt om de bergen over te komen", zei de kopman van Groupama-FDJ in het flashinterview. In het gebergte ben ik niet de beste, maar ik wist dat de benen goed waren."

De zege is een sportieve revanche op André Greipel, die de Fransman er gisteren van betichtte dat hij aan de ploegleiderswagen zou hebben gehangen teneinde op tijd binnen te kunnen komen. "Ik moet hem bedanken, want ik heb vaak aan hem gedacht vandaag", zei Démare. "Aan de wagen hangen past niet binnen mijn filosofie. "Het was niet gemakkelijk, maar ik ben over de bergen gekomen. De meeste sprinters zijn weg, maar ik ben er nog steeds."