Filippo Pozzato besluit wielercarrière op WorldTour-niveau

Filippo Pozzato is intussen 36, maar versleten is hij nog niet. De laatste jaren rijdt hij bij Wilier Triestina-Selle Italia op pro-continentaal niveau, maar hij wil zijn carrière op het hoogste niveau eindigen, zegt hij in gesprek met Wieler Revue.

Filippo Pozzato

Lang gaat de wielerloopbaan van Pozzato niet meer duren. Eén jaar, om precies te zijn, zo laat hij doorschemeren. "Ik wil de magische grens van twintig jaar prof bereiken en daarna is het genoeg geweest", zegt Pozzato. Ondanks zijn voor een wielerprof respectabele  leeftijd en het feit dat zijn laatste overwinning stamt uit 2013 (de GP Ouest-France Plouay) zijn er nog altijd WorldTour-ploegen in zijn diensten geïnteresseerd. 

"Ik ben momenteel met twee ploegen in gesprek", laat Pozzato aan de vooravond van de Ronde van het Qinghaimeer weten. "Voor de onderhandelingen is het beter om de teams niet bij naam te noemen, maar ik heb alle vertrouwen in een rentree op het hoogste niveau."

De flamboyante krullenbol, die twee Touretappes op zijn palmares heeft staan, wil zijn carrière naar eigen zeggen niet afsluiten met ‘koersen in Marokko, Maleisië of China’. "Het is mooi om ook deze koersen eens een keertje van dichtbij mee te maken en te zien dat de sport in deze landen groeit, maar het is niet de manier waarop ik afscheid wil nemen", geeft hij toe. "Ik droom nog van een Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en misschien wel een Giro d’Italia."

Aanvankelijk stond Pippo in mei ook op papier voor zijn achtste Ronde van Italië, waarin hij één keer een ritzege wist te boeken, maar na de medische keuring kreeg hij slecht nieuws: zijn vader lag op sterven. In allerijl keerde hij vanuit Israël terug naar Italië, waar Carlo Pozzato een paar dagen later zou overlijden.

Pozzato begon zijn carrière in 2000 bij Mapei-Quick Step. Na een twee jaar durend uitstapje bij Fassa Bortolo keerde de Italiaan terug bij de formatie van Patrick Lefevere. Voor deze ploeg behaalde hij in 2006 met La Primavera zijn grootste overwinning. Omzwervingen bij Katusha, Farnese Vini en Lampre - Merida brachten hem uiteindelijk bij Wilier Triestina-Selle Italia, de ploeg waarvoor hij de laatste drie jaar de kleuren van verdedigde.

Pozzato staat vooral bekend als klassiekerspecialist. Zo won hij in zijn loopbaan onder meer de E3 Prijs, Omloop het Volk en Cyclassics Hamburg. Tot winst in één van de kasseienmonumenten kwam het echter nooit: zowel in Parijs-Roubaix als de Ronde van Vlaanderen was de tweede plaats het hoogst haalbare. De rittenkoers Tirreno-Adriatico prijkt wel op zijn erelijst.

Na zijn wielercarrière wil Pozzato actief blijven in het wielermilieu. Daarnaast wil hij in woonplaats Monaco een handel in antieke auto's beginnen.