Tour de France: Peter Sagan viert derde feestje in Valence

Peter Sagan heeft zijn derde ritzege van deze Tour de France mogen begroeten. In de straten van Valence won hij na een vrij betekenisloze overgangsetappe de sprint voor Alexander Kristoff en Arnaud Démare.

Peter Sagan
  • Afbeelding van Peter Sagan Peter Sagan
  • Afbeelding van Arnaud Démare Arnaud Démare
  • Afbeelding van Alexander Kristoff Alexander Kristoff

Na de zware driedaagse expeditie door de Alpen stond er vandaag een stuk minder zware rit op het programma; een 169,5 kilometer lange rit van Bourg d'Oisans naar Valence. Hoewel er onderweg nog wel enkele keren kort geklommen diende te worden speelde de laatste twintig kilometer zich volledig af in de biljartvlakke Rhône-vallei. De rit leek derhalve op maat gemaakt voor sprinters.

Maar welke snelle mannen? Klinkende namen als Marcel Kittel, André Greipel, Mark Cavendish en Dylan Groenewegen maakten na de Alpen immers geen onderdeel meer uit van het peloton: het sprintersgilde was bij de start in Bourg d'Oisans behoorlijk onthoofd. Er werd in het startdorp dan ook gefluisterd dat een vluchtersgroep nog wel eens een vrijgeleide van het peloton zou kunnen krijgen.

Wie niet waagt, die niet wint: vier man zitten in de ontsnapping van de dag.

Weinig ruimte

Waar in de eerste Tourweek het voornamelijk pro-continentale renners waren die kozen voor een vroeg avontuur waren het nu voornamelijk WorldTour-klanten die zich vooraan meldden: Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Michael Schär (BMC Racing Team) en Thomas Scully (Education First - Drapac p/b Cannondale) kregen het gezelschap van Cofidis-Belg Dimitri Claeys, de enige renner die op het een-na-hoogste niveau actief is.

Het viertal kreeg zeker niet de gehoopte forse voorsprong om al vroegtijdig zeker te zijn van de ritzege. Integendeel: de maximale voorgift bedroeg slechts een minuut of drie, waardoor er voor het gepokte en gemazelde vluchterskwartet (waar zich overigens voor het eerst geen Fransman in meldde) enkel maar kruimels te rapen vielen.

Opvallend: de fietsen van de koplopers worden met een warmtecamera gecontroleerd.

Ontsnappingskunstenaar Thomas De Gendt pakte een paar bergpunten op de Côte de Brié en hij bereikte tevens als eerste de tussensprint. Daarachter toonde Alexander Kristoff zich voor de eerste keer deze ronde de snelste in de strijd om plek vier.

Drôme-vlucht houdt geen stand

De laatste pakweg zeventig kilometers werden volledig verreden in het departement Drôme. Deze slotfase werd geopend met de Côte de Sainte-Eulalie-en-Royans, een anderhalf kilometer lange klimmetje van net niet niks. Gestreden om de eeuwige roem werd er daar allesbehalve: de Nieuw-Zeelander Scully kreeg er het ene puntje cadeau. De koplopers leken zich liever bezig te houden met het kat-en-muisspel, dat intussen tot binnen de minuut was genaderd.

Van een succesvolle Drôme-vlucht was echter geen sprake. De speelruimte van de vier werd nooit groot en De Gendt zag op goed vijfentwintig kilometer van de meet als eerste het kansloze van de situatie in. Landgenoot Claeys volgde zijn voorbeeld kort daarna en ook Scully was er na goed 140 kilometer in de frontlinie wel klaar mee. Enkel Schär leek op het laatste niet-gecategoriseerde knikje van de dag er nog zin in te hebben. Hij schudde de anderen van zich af en probeerde in zijn eentje het peloton een loer te draaien.

De laatste stuiptrekking van de kopgroep kwam op naam van Michael Schär.

De voorsprong van de vier was op het moment van de versnelling van de Zwitser teruggelopen tot een seconde of 25. Hoewel Schär zijn voorgift aanvankelijk nog wist te verdubbelen was hij er ook snel aan voor de moeite. De BMC-renner, die sneuvelde op 5600 meter van de aankomst, moest zich tevreden stellen met de dagelijkse prijs voor de strijdlust.

Sagan pakt zijn derde

Een omvangrijk peloton dook de technische slotfase in. Zowel klassementsmannen als snelle jongens meldden zich vooraan, wat zorgde voor de nodige nervositeit in de straten van Valence. Trek-Segafredo nam het heft in handen voor sprintkopman John Degenkolb, maar de Duitser zou het niet redden. Een Nijdammetje van Philippe Gilbert in de licht oplopende laatste kilometer strandde bij het opdraaien van de laatste rechte lijn.

Hierna was het woord echtg aan de sprinters. Groupama-FDJ bracht Arnaud Démare in een zetel naar de streep, maar de Fransman zou uiteindelijk pas derde worden. Vanuit zijn wiel zorgden twee renners voor een reprise van het jongste wereldkampioenschap in Bergen. Europees kampioen Kristoff leek na de door hem gewonnen tussensprint even opnieuw als eerste over de streep te komen, maar het was Peter Sagan die daar in de laatste meters een stokje voor stak.