De Nederlanders: Dumoulin eert oom en tante, Groenewegen finisht

Bauke Mollema is uitgeschakeld voor een goede eindklassering. Tom Dumoulin doet goede zaken en Steven Kruiswijk houdt stand. Dylan Groenewegen ziet twee concurrenten voor de sprint naar huis gaan, zelf eindigt hij net binnen tijd.

Tom Dumoulin
  • Tom Dumoulin Tom Dumoulin
  • Dylan Groenewegen Dylan Groenewegen
  • Bauke Mollema Bauke Mollema

Na de finish werd Tom Dumoulin geïnterviewd door de NOS. "Voor mij is deze dag heel speciaal. Ik heb hier leren skiën als kleine jongen. Mijn oom huurde hier altijd een groot Chalet af voor de hele familie en die leerde mij skiën. Dit voorjaar is hij overleden, 2 weken na mijn tante. Ik wilde ze vandaag eren door vandaag in ons skidorpje er vol voor te gaan.", aldus Dumoulin. Na de finish was de Nederlander flink afgepeigerd, hij demarreerde al in de afdaling van de Cormet de Roselend met Kragh Andersen. "Ik wilde dat smalle gedeelte van de afdaling als eerste indraaien. Toen hadden we ineens een mooi gat, het was eigenlijk een beetje per toeval. Ik probeerde vervolgens gewoon zo hard mogelijk de berg op te rijden", zo zei de Nederlander.

Bauke Mollema verloor veel tijd vandaag, hij moest lossen op de Col de Pré."Een heel slechte dag. Ik merkte het vanochtend al een beetje met opstaan. Ik had gehoopt dat het elke dag beter zou gaan, maar vanochtend had ik meer pijn in mijn rug dan gister. Op de eerste klim had ik het al heel moeilijk, maar op de tweede klim was het gewoon helemaal niks vandaag. Dan weet je dat het gedaan is en het klassement voorbij is.", zo vertelt Mollema aan de NOS. Het plan van Mollema is nu om voor een dagzege te gaan. 

Steven Kruiswijk finishte in de groep met Quintana en Nibali. Hij verloor een minuut op Thomas en veertig seconde op Froome en Dumoulin. Hij kwam ook samen binnen met ploegmaat Primoz Roglic en de twee staan nu vijfde (Roglic) en zesde (Kruiswijk) in het algemeen klassement op 2'23" en 2'40". Hun ploegmaat Dylan Groenewegen is vandaag binnen gekomen op grote achterstand, maar wel binnen tijd. Hij ziet twee concurrenten voor de sprint naar huis gaan, want dat is Marcel Kittel en Mark Cavendish niet gelukt.