Geraint Thomas wint, ijzersterke Dumoulin wordt tweede

Er werd vuurwerk verwacht, dat kregen we en aan het eind wint er één van Sky. Het was Geraint Thomas die won voor Tom Dumoulin en Chris Froome.

Geraint Thomas
  • Afbeelding van Chris Froome Chris Froome
  • Afbeelding van Geraint Thomas Geraint Thomas
  • Afbeelding van Tom Dumoulin Tom Dumoulin

De etappe van vandaag beloofde vuurwerk en meteen vanuit de start waren er aanvallers. Het was niemand minder dan Peter Sagan die met Navarro, Barguil, Sicard en Caruso weg was gereden. Peter Sagan pakte de tussensprint en liet zich toen terug zakken. Achter de 5 was een tweede groep gevormd van zo'n 30 renners. Ondertussen liet het peloton het lopen en zo kreeg de kopgroep makkelijk dik 5 minuten. Op de Montée de Bisanne kwam Julian Alaphilippe als eerste boven voor Warren Barguil en Thomas de Gendt.

Aan de voet van de Col du Pré had de riante kopgroep een voorsprong van 5'35". In de kopgroep nam het team van Warren Barguil de kop om het gat uit te bouwen. Maxime Bouet en Elie Gesbert werden opgeofferd voor de kansen van Warren Barguil. In het peloton moesten Bauke Mollema en Rigoberto Uran lossen, de twee moesten gister tijd prijsgeven en kunnen het klassement uit hun hoofd zetten. Op 55 kilometer voor het einde begon het feestje dan, Alejandro Valverde, 'El Imbatido', trok ten aanval. Bovenop de Col du Pré pakte Barguil de punten voor Pauwels. Ondertussen had Valverde al 2 minuten voorsprong op het peloton en kwam hij bij zijn ploeggenoot Marc Soler die uit de kopgroep teruggezakt was.

Op de Cormet de Roselend was het Vincenzo Nibali die het probeerde met zijn ploeggenoot Franco Pellizotti. Team Sky liet de twee echter niet rijden, maar Bahrein-Merida bleef op kop rijden met Pellizotti en Pozovivo. Daardoor slonk de voorsprong van de kopgroep en Valverde. Op de top had de inmiddels 13-koppige kopgroep 2 minuten op Valverde en 3 minuten op het peloton. De afdaling richting Bourg-Saint-Maurice Les Arcs kent veel haarspeld bochten en is erg technisch. Tom Dumoulin demarreerde met ploegmaat Søren Kragh Andersen in de afdaling en pakte daarmee driekwart minuut. In het dal sloot hij aan bij Alejandro Valverde terwijl Sky de kop in het peloton weer had overgenomen. 

Op de slotklim La Rosière ontplofte de koers echt. Dumoulin loste Valverde, die uiteindelijk minuten verloor. In de kopgroep was het Mikel Nieve die Barguil, Caruso en dergelijke achterliet. In het peloton reed Sky op kop tot vijf  kilometer voor de finish. Toen was het Geraint Thomas die aanviel en gelijk een gat sloeg. In een mum van tijd had hij het gat van een halve minuut dicht gereden op Dumoulin. In het favorieten groepje waren alleen nog Kruiswijk, Roglic, Froome, Nibali, Bardet, Martin en Quintana over. Froome wist te ontsnappen met Martin en daarachter waren ze aan het bakkeleien. De voorsprong van Nieve slonk beetje bij beetje. In het zicht van de finish demarreerde Thomas weg bij Dumoulin en ging op en over Nieve naar de overwinning. Mikel Nieve was gebroken en werd uiteindelijk nog vierde. Froome liet ondertussen Daniel Martin achter zich en reed naar Dumoulin. De Nederlander wist nog net de Britse kopman voor te blijven en werd tweede, Froome werd derde op 20 seconde van Thomas.

Het algemeen klassement na vandaag: