Van Vleuten wint in extremis La Course na beklijvend duel met Van der Breggen

Annemiek van Vleuten heeft de vijfde editie van La Course op haar naam geschreven. De Nederlandse kopvrouw van Mitchelton-SCOTT won de koers door in de laatste meters Anna van der Breggen nog te passeren.

Anna van der Breggen Annemiek van Vleuten La Course
  • Afbeelding van Mitchelton-Scott Mitchelton-Scott

Slechts één rustdag zat er tussen de Giro Rosa en La Course by Le Tour de France. Hoewel, voor alle rensters die de Italiaanse tiendaagse betwistten was er geen sprake van een echte rustdag. Vanuit finishplaats Cividale del Friuli was het immers nog een best eind naar Annecy, waar de vijfde editie van La Course op gang werd geschoten.

Nederlandse topfavorieten

Na drie keer de gang over de Champs-Élysées ging de vrouwenwedstrijd van de ASO een jaar geleden voor het eerst de bergen in. Op de Col d'Izoard liet Annemiek van Vleuten vorig jaar alles en iedereen haar hielen zien. Na een experimentele achtervolging door de straten van Marseille werd ze gekroond tot de derde Nederlandse winnares na Marianne Vos (2014 en Anna van der Breggen (2015). Vandaag kreeg ze in de Alpen de kans om net als haar landgenotes de dubbel Giro Rosa-La Course te pakken. Na drie imposante ritzeges in de Italiaanse bergen was er niemand die geen rekening met haar hield. 

Waar de route naar de Franse eendagskoers bij veel rensters via de Giro Rosa verliep was dat niet het geval voor Anna van der Breggen. Die andere Nederlandse veelvraat koos er bewust voor om haar titel in Italië niet te verdedigen om goed te trainen en een wereldbekerwedstrijd op de mountainbike te rijden. Zodoende kwam ze dus relatief fris aan het vertrek in Annecy, al was het de vraag of het gebrek aan koersritme haar niet op zou breken.

Na de inleidende beschietingen wisten vijf vrouwen zich gezamenlijk af te scheiden van het peloton. Lotta Lepistö (Cervélo-Bigla), Leah Kirchmann (Sunweb), Malgorzata Jasinska Movistar), Leah Thomas (UnitedHealthcare) en Anna Christian (Trek-Drops) lieten zich opmerken in de vroege vlucht. 

Ludwig opent het bal

Maar toen eenmaal de Col de Romme werd bereikt was er van die groep al geen sprake meer. Op de voorlaatste klim van de koers roerden de favorieten zich enkele malen, maar enkel Cecilie Uttrup Ludwig wist een gat te slaan. De 22-jarige Deense ging op en over Thomas, die als laatste van de koplopers was overgebleven, bereikte de top met een minuut voorsprong op de anderen en na een korte afzink kon ze als koploopster beginnen de slotklim, de Col de la Colombière.

In de afdaling was Lucinda Brand ondertussen weggereden uit de groep der favorieten. De Sunweb-renster die net tekort kwam voor het eindpodium in de Giro Rosa, begon met enige voorsprong aan de laatste klim, maar toen Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten en Ashleigh Moolman-Pasio op de pedalen gingen staan was Brand er snel aan voor de moeite.

Van der Breggen beste bergop

Ook Cecilie Uttrup Ludwig zou het niet redden tot de top. Want de twee Nederlandse rensters reden samen met de Zuid-Afrikaanse in één streep naar het jonge Deense toptalent toe. In de voorlaatste klimkilometer was ze eraan voor de moeite. Toen ze gegrepen was ging direct haar ploeggenote op de pedalen staan. Veel verschil kon de kopvrouw van Cervélo-Bigla bij haar aanval echter niet maken. Sterker nog: Van der Breggen en Van Vleuten wisten haar te lossen. Voor Moolman kwam er na een puike koers van Cervélo-Bigla geen ultieme beloning in de vorm van de zege.

Voor Van Vleuten leken de zegebloemen er ook niet te komen. Het was namelijk de Olympisch kampioene die de winnares van de Giro Rosa er in de laatste meters van de beklimming af wist te rijden. Van der Breggen bereikte de top van de 1618 meter hoge col een paar seconden eerder dan haar concurrente. In de afzink richting Le Grand-Bornand bleven deze verschillen gehandhaafd. AvdB leek derhalve op weg naar haar tweede overwinning in La Course.

Ommekeer

Bij het passeren van de rode vod was Van Vleuten echter nog niet gezien. Met slechts een achterstand van vijf tellen bleef ze Van der Breggen onder druk zetten in de laatste, licht oplopende kilometer. Toch waren er op vijfhonderd meter van de finish nog maar weinig die echt in de kansen van de renster van Mitchelton-SCOTT geloofden. 

En toch kreeg de Wageningse het voor elkaar. Bij het bord van de tweehonderdvijftig meter waagde ze nog één ultieme poging en dat bleek genoeg om de vermoeide Van der Breggen nog bij te benen. Het sprookje van de Zwolse was op vijftig meter van de finish uit. En Van Vleuten reed naar haar derde achtereenvolgende dagzege, haar tweede achtervolgende zege in La Course en de Giro Rosa-La Course dubbel.