Groenewegen wint Tour-rit met indrukwekkende sprint

Dylan Groenewegen won de zevende etappe in de Tour de France. In Chartres was hij veruit de snelste in de massasprint.

Dylan Groenewegen
  • Afbeelding van Dylan Groenewegen Dylan Groenewegen

Het was de verwachting dat de zevende etappe richting Chartres een wandeletappe zou worden en dat was het. Het werden 231 lange kilometers met hier en daar een lichtpuntje. Het ging gezapig van start en Thomas Degand van Wanty-Groupe Gobert was de eerste en gelijk eenzame aanvaller. Het werd bijna surplacen, want Degand zag een solo van 200 kilometer niet zitten. Toch kreeg hij een minuut, maar zijn landgenoten verloste hem van de zware taak. Thomas de Gendt reed op kop en vervolgens demarreerde Lukas Pöstlberger, Yves Lampaert en Oliver Naesen toen Degand werd ingelopen.

De eenzame vluchter Offredo, hij reed zich in de kijker.

Het peloton schudde wakker, want er was opeens een gevaarlijke kopgroep met hardrijders waar je 'U' tegen zegt. Thomas de Gendt, Tony Gallopin, Simon Gerrans, Michael Gogl, Oliver Naesen, Julien Vermote, Yves Lampaert, Lukas Pöstlberger, Edward Thuens en Arthur Vichot waren ontsnapt. LottoNL-Jumbo zat niet mee en vonden het te riskant de groep te laten rijden, ze hebben met Groenewegen in het team baat bij een sprint dus reden ze het gat dicht. Wanty-Groupe Gobert schoof weer een man vooruit, maar kreeg niemand mee. Yohan Offredo was deze keer de (on)gelukkige. Hij reed dik 100 kilometer in zijn eentje vooruit.

Het was toch nog op letten geblazen voor de klassementsrenners en sprinters.

Er stond vandaag een zuchtje wind in Frankrijk, genoeg om de gemoederen op te laten lopen. Op zo'n 80 kilometer voor het einde was het peloton plots opgesplitst door de wind. Adam Yates, Daniel Martin, Dylan Groenewegen en Mark Cavendish waren de grootste namen aan de verkeerde kant van de breuk. Het was echter van korte duur, er stond gewoonweg te weinig wind voor een echt slagveld. Door deze versnelling was het avontuur van Offredo wel voorbij. Toen alles weer bij elkaar zat en het tempo zakte sprong Laurent Pichon van Team Fortunéo Samsic weg. In zijn eentje. Hij werd teruggepakt en we maakten ons op voor de sprint.

Quick-Step Floors had weer een mooi treintje opgezet voor Fernando Gaviria. Heel even haperde die toen Alaphillippe Richeze insloot, maar Gaviria werd perfect afgezet. Hij werd echter achtergelaten door Dylan Groenewegen. In de sprint reed de Nederlander soeverein naar de overwinning. Hij liet al zijn tegenstanders met lengtes achter hem. Hij won voor Fernando Gaviria en Peter Sagan.