De Nederlanders: Mollema tevreden, Dumoulin heeft klotegevoel na spaakbreuk en tijdstraf

Het kan verkeren, zou Bredero zeggen. Waar de ene Nederlandse klassementsman een prima dag beleefde op weg naar Mûr-de-Bretagne sloot een ander de zesde Tourdag in mineur af.

Tom Dumoulin Bauke Mollema

Tom Dumoulin had zich na vijf etappes verzekerd van een zeer gunstige positie in het klassement. Hij stond zevende, op slechts een zucht van de gele trui. Maar in de zesde rit kreeg hij 53 seconden aan de broek. De jury maakte hier later 1'13" van omdat Dumoulin werd gestraft voor stayeren. Zodoende heeft Dumoulin zich nu tussen die twee andere Nederlandse klassementsmannen genesteld. Hij staat net achter Bauke Mollema en net voor Steven Kruijswijk op 1'23" van Greg Van Avermaet.

"Op zes kilometer van de aankomst was er een beweging in het peloton en ik kon het wiel voor me (van Romain Bardet, red.) niet meer ontwijken. Daarom brak er een spaak in mijn voorwiel", zei de zichtbaar balende Dumoulin bij de ploegbus van Team Sunweb. "Ik kreeg meteen een wiel van Simon Geschke en daarna ben ik gewoon zo snel mogelijk naar de finish gereden."

"Omdat ik wist dat ik niet meer in de voorste groep terug kon keren heb ik geprobeerd om zo weinig mogelijk tijd te verliezen. De eerste vijf dagen hebben we geluk gehad, maar we beseften maar al te goed dat wij ook tegenslag konden krijgen. Ik heb nu natuurlijk een klotegevoel. Ik voelde me goed vandaag, maar ik moest vooral de schade beperken." 

Dumoulin samen met Soren Kragh Andersen in de slotfase van de tumultueuze zesde etappe. 

Mollema blikt tevreden terug op Bretonse muur

Waar de 12e juli van het jaar 2018 voor Dumoulin geen erg positieve dag is op sportief gebied kon Bauke Mollema wel tevreden terug op de dag. Het speerpunt van Trek-Segafredo eindigde als zevende in de lastige etappe en moest enkel winnaar Daniel Martin, Pierre Latour, Alejandro Valverde, Julian Alaphilippe, Rafal Majka en Adam Yates voor zich dulden.

"Ik wist dat het moeilijk zou worden om te winnen vandaag", erkent Mollema achteraf. "Deze finale is mannen als Valverde en Martin immers meer op het lijf geschreven. Het gevoel in de benen was goed; ik had veel power. Uiteindelijk eindig ik in de top tien en daar ben ik blij mee."

Kruijswijk verliest enkele seconden

En dan die derde Nederlandse klassementsman: Steven Kruijswijk. Ook hij deed na afloop van de rit zijn zegje: "Het stressniveau was hoog op de glooiende, smalle wegen. Ik wilde graag met de eersten de klim opdraaien, maar dat wil natuurlijk iedereen. Het was gewoon zaak om zo hard mogelijk die berg op te rijden. Helaas kwam ik op een klein gaatje te zitten en verloor ik wat seconden.”

Door waaiervorming halverwege de etappe werd LottoNL-Jumbo aanvankelijk verrast. Het was voornamelijk Primoz Roglic die veel tijd verloor dankzij het beukwerk van Quick-Step Floors. Kruijswijk: "Ook ik liet mij verrassen, maar ik kon met behulp van Timo Roosen snel terugkomen". En ook Roglic kwam uiteindelijk weer van voren aansluiten na een ferme achtervolging door de Nederlandse WorldTour-ploeg.

"Het was zonde om Primoz vandaag tijd te laten verliezen", vervolgt Kruijswijk. "We willen hem er zo lang mogelijk bijhouden. Zeker omdat hij vandaag de etappe kon winnen." Dat laatste mocht echter niet zo wezen. 

"Ik ben blij dat deze etappe erop zit", sluit de Brabantse klimmer zijn relaas af. "Hopelijk krijgen we morgen en overmorgen weer gewoon twee massasprints."