Tour vandaag: Welke puncheur komt als eerste boven op Bretonse muur?

We geven het grif toe: iedereen op de redactie van Wieler Revue kunt u 's nachts wakker maken voor een finish als deze. Op de Muur van Bretagne mogen de springveren, de klimkabouters en de klassementsmannen strijden om de dagzege en tijdwinst.

Mûr-de-Bretagne

Strategische startplaats

Als je het verhaal van startplaats Lorient (etappe 5) verwisselt met dat van startplaats Brest in deze rit, zul je wellicht een lettertje of vijf moeten aanpassen. Niet alleen Lorient, maar ook Brest was voor de Duitsers een belangrijk strategisch punt in de Tweede Wereldoorlog. Brest werd door de Duitsers namelijk gebruikt als groot opslagpunt en grote thuishaven voor de in te zetten onderzeeboten tijdens de oorlog.

Het Kasteel van Brest en de Toren van Tanguy zorgen voor een pittoresk gevoel in deze kustplaats, die bijna aan het meest westelijke punt van Frankrijk ligt. Olivier Le Gac zal hopen dat hij in de Tour mag starten, als Brestois kunnen we hem opvoeren als régional de l’étape. Bekendste geboren Brestois zal voor de meesten toch Gonzalo Higuaín zijn, de voetballer van Juventus met Argentijnse nationaliteit.

Tweemaal scheepsrecht

Aankomst ligt zoals gezegd op de Mûr de Bretagne. Normaal is het enkel een aankomst op de Bretonse pukkel, maar deze keer is er ook nog eens een doorkomst, op slechts 16 kilometer van de streep. Twee keer plezier voor hetzelfde geld!

De Mûr de Bretagne is twee kilometer lang aan net geen zeven procent gemiddeld. In het begin zijn de steilste meters te vinden, na een eerste halve kilometer aan 10,1% gemiddeld volgt een tweede halve kilometer aan 9,5%. Vervolgens vlakt het klimmetje wat af, om op een vals platte strook te kunnen sprinten.

Dat hoeft niet altijd voor de zege te zijn, liet Alexis Vuillermoz drie jaar terug zien. De klimmer reed juist weg op het steilste gedeelte en profiteerde van de twijfel bij andere favorieten voor de dagzege. Daniel Martin probeerde hem nog bij te halen, maar de Ier kwam te laat. In 2011 versloeg Cadel Evans, de latere Tour-winnaar, hier Alberto Contador en Alexandre Vinokourov.

2011: Contador juicht, maar Evans wint!

Favorieten

Wie we vandaag opschrijven? Eentje hebben we al genoemd: Daniel Martin. Het seizoen van zijn ploeg UAE Team Emirates is nog niet geweldig, op wat overwinningen links en rechts na. Misschien kan de Ier op de Mûr-de-Bretagne het tij echt doen keren? Nee, met enkel een Touretappe red je het natuurlijk niet, maar het kan wel het begin zijn van de ommekeer; als Martin een mooie Tour rijdt worden de ploegbazen vast een stuk gelukkiger.

Maar de grote favoriet is afkomstig uit Saint-Amand-Montrond. Zijn naam is Alaphilippe. Julian Alaphilippe. Hij heeft trouwens niet alleen de ritzege op het oog, maar ook de Maillot Jaune lonkt. Reken maar dat hij er graag in rond zou rijden op Quatorze Juillet. Julian kan AlaPhilippe Gilbert (onze excuses voor deze woordgrap) in zijn beste dagen een steile pukkel bestormen als geen ander. Als hij erin slaagt om weg te rijden van het pak kan hij zomaar de leiding overnemen. Het verschil tussen hem en Greg van Avermaet is slechts zes seconden.

En dan hebben we nog iemand als Alejandro Valverde. Een jaar en elf dagen geleden leek zijn carrière ten einde te komen bij een botsing met een dranghek in Düsseldorf. Niets bleek echter minder waar. El Imbatido rijgt dit jaar de overwinningen aaneen zoals Peter Sagan (ook niet geheel kansloos vandaag) Haribo-snoepjes naar binnen werkt.

Tijdens de Waalse Pijl kreeg Valverde een gevoelige nederlaag te verwerken. Julian Alaphilippe klopte hem in een rechtstreeks duel. Vandaag krijgt hij een mooie kans om revanche te nemen. Maar dan blijft alsnog de vraag: is Alaphilippe kloppen genoeg voor de zege?

Favorieten volgens Wieler Revue

****

Julian Alaphilippe

***

Alejandro Valverde, Daniel Martin

**

Peter Sagan, Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert

*

Bob Jungels, Tom-Jelte Slagter, Sonny Colbrelli, Soren Kragh Andersen, Michal Kwiatkowski, Jelle Vanendert, Alexis Vuillermoz, Adam Yates, Primoz Roglic

Winactie 

Wie wint de zesde Touretappe? Voorspel de winnaar op Facebook of Twitter en maak kans op een versie van Pro Cycling Manager 2018 (PC) of Tour de France 2018 (PS4 of Xbox One)!